Redactie
Redactie Inspiratie 3 okt 2012
Leestijd: 4 minuten

5 don’ts voor beginnende (thuis)koks

Zoals in elke andere branche zijn er ook in de kookwereld een aantal dingen overduidelijk not done. Maar hoe komt het toch dat er nog steeds (thuis-) koks zijn die deze punten negeren? Wij hebben er 5 voor je op een rijtje zodat jij in ieder geval weet wat niét te doen als je aan het koken bent.

Te kort in de pan

Veel beginnende koks hebben vaak al 30 seconden nadat ze hun biefstukje in de pan hebben gelegd het gevoel dat -ie aanbrandt, dit is NIET zo! De meeste dingen mogen echt wel even in de pan liggen, en zeker wanneer ze nog aan de bodem plakken is dit een teken dat ze langer nodig hebben. Wees gerust, het komt goed, laat je merguez worstjes of kaasplak net wat langer in de pan liggen, hierdoor krijgt het een veel lekkerdere smaak en verknal je niet je eten.

Een tip is om het meestal (niet altijd, blijf dus wel opletten!) net iets langer te laten liggen dan je denkt, je eten kan het echt wel wat aan. In de loop der tijd zal je een steeds beter gevoel hiervoor ontwikkelen, ervaring is het sleutelwoord.

tips

Los gaan met kruiden

Als je denkt dat kruiden een simpel ingrediënt volledig kunnen opfleuren heb je het bij het juiste eind, als je denkt dat 10 verschillende soorten kruiden de sleutel tot succes zijn, kan je beter doorlezen.

Ja, peper, zout en wellicht nog een klein aantal andere kruiden kunnen een simpel gerechtje omtoveren tot een 3 sterren smaakexplosie. Zolang je niet te veel gebruikt en al helemaal niet te veel verschillende soorten gaat het goed, de sleutel zit ‘m in de subtiliteit. Zo lang je kijkt naar de ingrediënten en van te voren bedenkt wat daar goed bij zou kunnen smaken gaat het meestal goed.

Dat veel exotische culturen veel verschillende kruiden gebruiken klopt, maar voor veel (Europese) gerechten geldt dat je vaak niet veel kruiden nodig hebt. In vele keukens en gerechten is er een standaard combinatie van kruiden, zo wordt in Italië veel basilicum in combinatie met oregano gebruikt en in Frankrijk veel rozemarijn ensalie. Ga op zoek naar de perfecte combinaties, blader bijvoorbeeld door verschillende kookboeken of ga op zoek op het internet.

Tips2

Je pannen niet kennen

De gedachte dat elke pan hetzelfde is fout. Pannen hebben niet voor niets verschillende vormen, maten en zijn veelal gemaakt van verschillende materialen, dit is met een reden. Er zijn koekenpannen waarmee je bakt, en pannen waarin je ingrediënten kan koken of sauzen mee kan maken.

Door ervaring op te doen leer je je pannen kennen, zo ook de verschillen in de bodem, iets wat vaak zwaar ondergewaardeerd wordt. Als je weet hoe je pannen op veranderingen reageren kan je daar veel beter op anticiperen en zal het koken een stuk makkelijker gaan. Sommige gerechten moet je bijvoorbeeld langere tijd op een laag vuur laten sudderen, hierbij is het van belang dat je een pan met een dikke bodem nodig hebt die goed tegen de constante hitte kan.

Tips3

Alles bakken op hoog vuur

Een veel begane fout tijdens koken is alles willen maken op hoog vuur. We begrijpen dat als je heel erg honger hebt en je favoriete tv-programma over een kwartier begint, je snel wilt eten, maar pas nou op! Sommige gerechten hebben nou eenmaal wat meer tijd nodig, en zal je regelmatig op een lager of middelhoog vuur  moeten bereiden.

Tips4

Vlees meteen snijden als het uit de pan komt

Een punt waar de laatste tijd veel aandacht aan wordt besteed bij kookprogramma’s, is het niet meteen snijden van je vlees. Vlees moet namelijk rusten. Op het moment dat vlees aan het garen is gaan alle sappen naar het midden van het stuk en worden de moleculen binnenin geactiveerd. Wanneer je het op je bord legt en meteen begint te snijden zullen, logischerwijs, alle sappen er uit lopen. Wat je overhoudt is een droog stuk vlees wat meer weg heeft van een schoenzool dan van dat prachtige stuk entrecote waarmee je begon.

Laat je vlees even rusten, leg het even op een plank of in de oven met folie erover op zeer lage temperatuur. Het duurt best lang voordat het afkoelt en op deze manier kunnen de sappen rustig worden zonder meteen weg te lopen.

Tips5

Tot slot nog een leuk filmpje wat we jullie niet konden onthouden:

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
5 don’ts voor beginnende (thuis)koks
Sluiten