Culy
Culy Inspiratie 2 mei 2016

5 dingen waar we blij van worden op de Culy redactie: week 18

Elke week komen er weer heel veel nieuwtjes in onze digitale én fysieke postbus. Nieuwe producten, bijzondere ontwikkelingen en scoops – vers van de pers. Daarom: 5 dingen waar we blij van worden op de Culy redactie!

0001243_dommelaartje-hete-draak-livar

1. Onlangs bestelden we bij de webshop van ZTRDG en kregen we als cadeautje een Dommelaartje; een Brabants worstje, gemaakt door Ad Reinders. De Eindhovense Ad werkt samen met boeren uit de regio die hun vee kleinschalig en diervriendelijk houden.

De Dommelaartjes maakt hij van eersteklas Livar-varkensvlees dat uitgebreid de tijd krijgt om te drogen en rijpen waardoor het op een natuurlijke manier z’n smaak ontwikkelt. En we kunnen zeggen: dit worstje is lékker!

Sjef! mayo

2. Iets wat lekker is én goed doet, daar worden we blij van. Chefkoks Julius Jaspers, Peter Lute en Joop Braakhekke creëerden, naar persoonlijke smaak én recept, hun eigen Sjef! mayonaise met in gedachten het Ronald McDonald Kinderfonds. De winst gaat in zijn geheel naar de stichting.

Julius Jaspers ontwikkelde een chili mayo, Peter Lute een truffel mayo en Joop Braakhekke een kerrie mayo naar eigen recept.

De mayo is vanaf vandaag exclusief verkrijgbaar bij de Albert Heijn en kost € 2,49 euro voor 175 ml.

Tim Andersons NANBAN, ligt nu in de boekhandel,

3. Tim Anderson won in 2011 de Engelse MasterChef en opende restaurant NANBAN in Londen. En nu is er een kookboek!

In NANBAN, vind je geen typisch Japanse gerechten zoals die vaak in restaurants worden gereserveerd, maar moderne, verwarmende gerechten die naar meer smaken. Van jagersramen en zoete aardappel uit de oven tot drie recepten voor gefrituurde kip: Nanban zit vol onverwachte traktaties.

Dit kookboek is ingedeeld in hoofdstukken als sauzen, kleine, grote en gegrilde gerechten, ramen, desserts en drank. Tim Anderson legt alles uit over de Japanse ingrediënten, waar ze verkrijgbaar zijn en waardoor ze kunnen worden vervangen als je ze niet kunt vinden.

NANBAN ligt nu in de (digitale) boekhandel voor €29,95.

SOUR gefermenteerde groenten vanaf deze week in de winkels

4. Gefermenteerde groenten zijn dé trend van dit moment. En vanaf nu liggen de potjes van het merk SOUR in de winkel en kunnen we het zó mee naar huis nemen.

Rauwe, ongepasteuriseerde groenten zijn nog nauwelijks op de Nederlandse markt verkrijgbaar. De rauwe groenten krijgen door fermentatie meer voedingswaarde.

SOUR introduceert om te beginnen één soort: kimchi. Een eigen variant op het bekende groentegerecht uit Korea, gemaakt van gefermenteerde Chinese kool met peper, gember, ui, paprika en knoflook.

NTR documentaire VLEESVERLANGEN van Marijn Frank op 19 mei op NPO 3

5. Op 19 mei aanstaande wordt de documentaire Vleesverlangen van Marijn Frank, waar we al eerder over schreven, uitgezonden op NPO3 (om 21.05 uur).

Direct na de uitzending volgt online een live aftertalk met regisseur Marijn Frank en bekende vlees- én niet-vleeseters. Dat is ook het startschot voor een online challenge waarin kijkers worden uitgedaagd om zelf 14 dagen minder en bewuster vlees te eten.

Vanaf nu kan je een online test doen om erachter te komen wat voor soort vleeseter jij bent. Bekende Nederlanders deden dat ook en houden vanaf 20 mei op npo3.nl/vleesverlangen een vlog bij over hun vleesconsumptie.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
5 dingen waar we blij van worden op de Culy redactie: week 18
Sluiten