Culy
Culy Inspiratie 21 mrt 2016

5 dingen waar we blij van worden op de Culy redactie: week 12

Elke week komen er weer heel veel nieuwtjes in onze digitale én fysieke postbus. Nieuwe producten, bijzondere ontwikkelingen en scoops – vers van de pers. Daarom: 5 dingen waar we blij van worden op de Culy redactie!

handen_touwtje

1. In Nederland zijn er op veel plekken veel te veel ganzen, zoals in Amsterdam. Niet fijn voor de gewassen, het gras van de koeien en de boeren, maar bijvoorbeeld ook erg vervelend voor de luchtvaart bij Schiphol. Daarom staat het terugdringen van het aantal ganzen nu op de agenda.

En als er dan toch gejaagd moet worden, dan liefst zo netjes mogelijk. En het zou zonde zijn om met dat heerlijke ganzenvlees niets te doen. Daarom begonnen Martijn en Tom in 2014 met Charcuterie Gebroeders de Wolf. Als jagers schieten zij veel wilde ganzen. Deze gans bepaalt zelf wat ze eet, en dat zorgt voor mager, maar super smaakvol vlees.

De gebroders maken er onder andere gedroogde worst, gerookte ganzenborsten, rillettes van ganzenbout en een terrine met gans, spekvet en kalfslever mee. De producten zijn hier in Nederland te koop (en hier via de webshop).

3x Farm Brothers ingredienten

2. Na het succes met de Spelt Crackers, zijn de Farm Brothers terug met knapperige koeken. Er zijn drie smaken: chocolade en zeezout, gember en citroen en hazelnoot en kaneel.

De mannen hebben hun uiterste best gedaan om lekkere en verantwoord geproduceerde ingrediënten bij elkaar te zoeken. De basis van de nieuwe koekjes bestaat uit spelt, haver en rogge, een beetje boter en oerzoet. Een stevige basis om smakelijke koekjes van te maken.

Farm Brothers cookies zijn te koop bij onder andere de Bijenkorf, Marqt, en Natuurwinkels. 150 gram voor € 2,99

Baconnaise Jean Baton

3. Ons favoriete mayomerk Jean Bâton heeft nu een nieuw product: Baconnaise. Oh. Mijn. God. Deze mayonaise met boven hout gerookte bacon smaakt heerlijk op een broodje met vleeswaren, in een burger, als een dip voor zoete aardappelfrietjes… Ach, eigenlijk overal lekker bij. Hallo, het is bacon!

Baconnaise is sinds kort te koop bij Albert Heijn, voor € 1,59 voor een potje.

kettlecorn

4. Op een trip naar de States proefden Mathijs en Henrik Jan kettlecorn en ze vroegen ons af hoe ze ooit nog zonder konden. Na wat onderzoek bouwden ze onze eigen ketel en de zoektocht naar de perfecte receptuur begon.

Franse mushroom-mais, Nederlandse biologische suiker en wat zeezout is nu de basis voor hun Amsterdamse kettlecorn. Ze poppen de mais op een authentiek Amerikaanse manier, met de hand, in een open ketel met een flinke gasvlam eronder

Er zijn meerdere smaken: Original (met een mix van suiker en zout), Lightly salted (met een beetje zeezout) en Mexican Thyme (met een mix van rookzout, tijm, en pittige Mexicaanse pepers.

Momenteel te koop bij Bilder & de Clercq in Amsterdam, maar binnenkort op veel meer plekken!

Monsieur Truffe

5. Deze absurd mooie chocoladereep is van Monsieur Truffe. Geen Frans merk, maar afkomstig uit het Australische Melbourne!

Je vindt de fabriek én chocoladewinkel aan 351 Lygon Street in de wijk Brunswick East. Helaas nog niet in Europa te koop, maar mócht je toevallig een bezoek aan Melbourne brengen… neem je dan een reep voor ons mee?

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
5 dingen waar we blij van worden op de Culy redactie: week 12
Sluiten