Culy
Culy Inspiratie 2 oktober 2014

Alles over 3D foodprinting: anno nu allesbehalve sciencefiction

Bij printen denken we vooral aan een A4’tje tekst dat uit de printer rolt. Toch bestaat er op dit gebied al zoveel meer: 3D printing is bijvoorbeeld een techniek die allang niet meer alleen in de grote industrie wordt gebruikt, maar ook op kleinere schaal wordt toegepast. En  3D foodprinting is ook al dichterbij dan we denken…

3D-printen is een techniek die al voor lange tijd wordt toegepast voor het printen van plastic, glas of bijvoorbeeld rubber. Er is zelfs een hele auto geprint. Maar voor ons wordt het natuurlijk pas écht interessant als het om eten gaat!

Vorig jaar schreven we over bonbons gemaakt met een 3D-printer. Binnenkort moet het ook mogelijk worden een gehele maaltijd uit zo’n speciale printer te laten rollen. Gewoon thuis. En op afstand te bedienen, als je wilt.

Ongelooflijk, maar toch is het printen van eten niet zo nieuw. We printen ook eetbare afbeeldingen op bijvoorbeeld taarten; kijk maar naar de HEMA of je lokale bakker. Deze afbeeldingen worden gedrukt op eetbaar papier met eetbare inkt. 3D-printen gaat nog een stapje verder: dan gaat het niet om afbeeldingen, maar om complete maaltijden die – computergestuurd – laagje voor laagje worden opgebouwd.

Nuggets:

1393497945-7429 (1)1393497974-6650

Aardappelpuree:

1409234255-3732

Pizza:

1393497953-3290

Foodini

Bekijk bijvoorbeeld eens onderstaande filmpjes over de Foodini: een 3D-foodprinter voor thuis. Hij is nog niet op de markt, maar dat zit er wel aan te komen. De Foodini maakt onder andere pizza’s, gnocchi en mini-burgers.

Wel moet je zelf de aparte componenten van het gerecht bereiden. Bij een pizza betekent dat bijvoorbeeld het deeg en de tomatensaus. Ook moet je de pizza daarna zelf in de oven doen.

Toekomst

De Foodini is natuurlijk een grappig apparaat, maar je staat wel alsnog zelf je deeg en tomatensaus te maken. Dat moet in de toekomst anders kunnen: dan gaat het mogelijk zijn om op maat gemaakte maaltijden te maken met één druk op de knop. Je bepaalt dan zelf de vorm, textuur en smaak. Maar dat is echter nog wat verder van ons bed.

Gefascineerd geraakt door 3D foodprinting? Misschien vind je deze presentatie dan ook interessant:

3D foodprinting

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Alles over 3D foodprinting: anno nu allesbehalve sciencefiction
Sluiten