Redactie
Redactie Restaurants 24 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Enoteca in Amsterdam-Oost serveert Italiaanse gerechten in een historisch pand

Op de Linnaeusstraat, in Hampshire Hotel The Manor Amsterdam, vind je het Italiaanse restaurant Enoteca. Deze zaak is gevestigd in één van de meest historische panden van Amsterdam-Oost.

Bij Enoteca geniet je van lunch en diner in Italiaanse sferen. ‘s Middags staan er naast aperitivo en antipasti hapjes ook salades, panini en pasta op de kaart. Van een klassieke tomatensoep en tagliatelle alla Bolognese, tot een Italiaans aangeklede burger en krokant gebakken mozzarella sticks met pesto.

‘s Avonds kun je natuurlijk gaan voor pizza en pasta, maar er is meer. Gebakken zeebaars op ligurische wijze bijvoorbeeld, of kalfslende met marsala en wilde paddestoelen. Ook wijkt Enoteca af en toe af van de standaard Italiaanse keuken; zo serveren ze een zalmtartaar met avocado, lente ui en een dressing van chiazaden (!).

En de zaak heet niet voor niets Enoteca (de oorspronkelijke benaming voor een Italiaanse wijnbar): de wijnen staan centraal. Zo is er keuze uit meer dan 20 wijnen per glas.

Een grappig detail: sinds kort heeft het hotel een nieuwe medewerker… De allereerste hotelrobot van Nederland! Hugo kan onder andere sleutelkaarten overhandigen, de weg wijzen in het hotel, toeristische informatie delen, presentaties geven en liedjes zingen. Hij heeft nog veel te leren, maar voordat je het weet geeft hij wijnadvies in het restaurant.

Culy ontdekt

Op een zonnige middag nemen wij plaats op het heerlijke terras. Hoewel het aan de (soms wat drukke) Linaeusstraat ligt, merk je niets van de voorbijrijdende auto’s.

Daarbij heb je tot ‘s avonds laat zon en is er ook nog een achtertuin waar de zon opkomt. Dat het restaurant onderdeel van een hotel is merk je overigens alleen doordat de twee in hetzelfde pand zitten.

Zoals eerder aangegeven wordt er een Italiaans menu gevoerd. Wij gaan voor een uitgebreide mix van gerechten en krijgen een keur aan lekkers op tafel.

Van de Italiaanse charcuterie (met coppa di parma, venkelsalmi en speck, €9,50) en de aardappelsalade met octopus en burrata (€10,50) tot de vongole (€9,25), doperwtensoep met groene asperges en lardo (€8,50), en de pasta met romige citroensaus en gamba’s (€12,50); alles smaakt naar meer.

Niet alleen wordt een deel van de ingrediënten uit Italië gehaald, ook de smaakcombinaties en het gebruik van weinig, maar vooral goede producten spreken boekdelen. Daar worden wij blij van!

Enoteca is wat ons betreft de ideale plek voor een heerlijke lunch (snel of uitgebreid, it’s up to you), een sfeervol diner of culinaire borrel. Vraag als het even kan naar robot Hugo en je dag kan echt niet meer stuk!

Enoteca is elke dag van de week geopend voor ontbijt, lunch en diner. Kijk op de website voor meer informatie. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.