Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Gesponsord 7 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vegan poké bowl met sticky tofu, limoenrijst, edamame en spicy mayo

Een poké bowl is een goed instapmodel voor wie (vaker) vegan wil eten. Wij doen je hier voor hoe je zo’n kom vult met allerlei lekkers: limoenrijst, sticky tofu, ananas, radijs en edamame leveren namelijk een heerlijke combinatie op. Die toppen we af met spicy mayo en een fijne spice blend van Verstegen met zeewier en sesam. Lekker!

Een topping die normaal gesproken graag over onze poké bowl strooien is furikake: dat Japanse strooisel met zeewier en sesam. Heerlijk, maar er zitten meestal ook bonitovlokken in. Ofwel: flinterdunne stukjes gedroogde tonijn. Niet geschikt dus als je vegan wil eten.

Verstegen heeft daar wat op bedacht: in hun Oriental spice blend voor poké bowl (zonder toegevoegd zout) zitten enkel plantaardige producten. Zeewier en sesam blijven, tonijn en andere dierlijke ingrediënten tref je er niet in aan. Zo is ‘t de perfecte topping voor vegan poké bowls, zoals deze. En hadden we al gezegd dat die sticky tofu verslavend lekker is? Echt een recept om te onthouden…

Verstegen Oriental spice blend poké bowls
Bron: Winnie Verswijvel

Vegan poké bowl met sticky tofu, limoenrijst, edamame en spicy mayo

Begin met de sticky tofu. Leg je blok tofu op een schone theedoek, pak ‘m in met de theedoek als een pakketje en leg er een zwaar voorwerp op (bijvoorbeeld een zware pan of een pak suiker), zodat de tofu zijn vocht kan afgeven. Wacht daarvoor minstens 15 minuten (een hele nacht kan ook). Snijd daarna in blokjes.

Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een pan op medium vuur en fruit de knoflook en rode ui aan tot de uien zacht en glazig zijn. Voeg de sambal toe en roer goed. Bak nog 2 minuutjes mee, schep dit alles de pan en zet apart. Schenk nu de rest van de olie in dezelfde pan, en bak de blokjes tofu goudbruin op medium-hoog vuur. Breng ze tijdens het bakken op smaak met een snuf zout.

Beweeg de pan regelmatig en gebruik een tang om de blokjes om te keren. Hebben de blokjes een mooi goudbruin kleurtje? Zet het vuur lager en voeg het sambal-uimengsel toe. Schep alles door elkaar. Zet nu het vuur volledig uit en voeg ketjap en suiker toe. Goed door elkaar mengen en laten afkoelen is de boodschap.

Vegan poké bowl met sticky tofu en Verstegen spice blend
Bron: Winnie Verswijvel

Ondertussen heb je tijd om de vegan poké bowls op te maken. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng daarna op smaak met de limoenrasp, een kneepje limoensap en een scheutje sojasaus. Proef en voeg eventueel nog wat meer limoen of sojasaus toe. Schep de rijst in de kommen.

Verdeel nu de rest van de ingrediënten over de poké bowls: de radijs, ananasblokjes, de edamame en de sticky tofu.

Meng in een kommetje de mayonaise en de sriracha door elkaar en verdeel met een knijpfles (bijvoorbeeld een lege ketchupfles) over de poké bowls (scheppen mag natuurlijk ook). Maak af met de Verstegen oriental blend voor poké bowl.

Vegan poké bowl met sticky tofu en Verstegen spice blend
Bron: Winnie Verswijvel

In samenwerking met Verstegen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.