Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 30 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Een heerlijke kerst-amuse: crème brulée van gesmolten epoisse op speltbrood

Ben je op zoek naar een heerlijke kerst-amuse? Maak dan absoluut deze crème brulée van gesmolten epoisse op speltbrood. Simpel, maar zo lekker. Maar eerst… een stukje broodgeschiedenis.

Brood: we eten het allemaal. ‘s Ochtends met een plakje kaas of hazelnootpasta, in de middag met een frisse salade, of ‘s avonds met een lik kruidenboter of olijventapenade. Maar hoe is brood eigenlijk ontstaan?

Graan wordt al eeuwenlang verbouwd en gegeten. In den beginne werd er broodpap van gemaakt, door de graankorrels met een steen te kneuzen en ze vervolgens in water te weken. Later evolueerde de broodpap tot een gebakken koek, die werd gedroogd in de zon of op hete kolen werd gebakken. Het eerste brood was geboren!

De Egyptenaren ontdekten zo’n 1.500 jaar voor onze jaartelling dat brood kon rijzen. Egyptische bakkers gebruikten wederom een soort broodpap, maar lieten deze verzuren, zodat het brood lekkerder en luchtiger werd.

Romeinse bakkers zetten op hun beurt initialen in het brood zodat iedereen kon zien welke bakker het brood had gebakken. De broden van toen leken op de pizza’s van nu.

En hoe ging dat vroeger in Nederland?

In Nederland werd vanaf de Middeleeuwen brood gebakken door bakkers, nu ook met rogge en tarwe naast graan. Om het deeg te laten rijzen werd zuurdeeg, het deeg van de vorige dag, of zure wijn gebruikt. Pas in de negentiende eeuw werd gist ontdekt zoals wij die kennen.

En anno nu? We hebben natuurlijk ontelbaar veel soorten brood die we in de supermarkt en bij de bakker vinden. Het leuke is dat zuurdesembrood de laatste jaren weer helemaal hip is, een mooi aandenken aan de oudheid!

Je kunt zoveel meer met brood dan het alleen beleggen. Dat laten we zien in een drieluik met lekkere kerstrecepten. In dit artikel lees je hoe je een lekkere amuse maakt, maar lees ook onze andere twee fijne recepten: homemade volkoren toastjes met guacamole en rauwe zalm als amuse en brood-appeltaartjes als dessert voor de feestdagen.

miso brood

Het recept met gesmolten epoisse

Maar hoe maak je die lekkere kerst-amuse? Snij plakken van het brood. Schep één eetlepel epoisse op elk broodje. Schil en snij de peer in dunne partjes en leg deze over de epoisse.

Bestrooi de peer licht met de rietsuiker en karameliseer de suiker met een brander of onder de grill van de oven totdat de suiker een karamel laagje vormt.

epoisse, kerst-amuse, kerst

Meer inspirerende broodrecepten?

In dit artikel leerden we je natuurlijk wat over de geschiedenis van brood, maar er valt zoveel meer te vertellen over brood. Want Nederland heeft een échte broodcultuur; eén die niet vast omlijnd is, maar een cultuur die voor ieder een eigen inhoud heeft. Je leest daarover op Brood.net.

In samenwerking met Brood.net

In samenwerking met Brood.net

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.