Redactie
Redactie Gesponsord 30 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Brood-appeltaartjes voor kerst

Brood tijdens het kerstdiner alleen in een mandje op tafel? Welnee! Met brood maak je ook geweldige desserts, zoals deze brood-appeltaartjes.

Brood zit verweven in onze Nederlandse cultuur. We besmeren het voor het ontbijt, eten het gulzig bij de lunch op kantoor of school en als we ‘s avonds uit eten gaan, kunnen we het rustieke brood met kruidenboter uiteraard niet weerstaan. Maar valt er naast eten, ook wat te vertéllen over brood? Jazeker!

We love witbrood

Still Life With Slices of White BreadIn dit recept gebruiken we witbrood. En daar zijn Nederlanders dol op! Dit type brood wordt gebakken van tarwebloem: het middelste van de tarwekorrel. De kiemen en zemelen zijn er volledig uitgezeefd, daarom is de kleur zo roomwit. Het bekendste witbrood is het casinobrood: dit wordt in een bus (broodblik) gebakken, dat met een deksel gesloten wordt. Dit vierkante brood is natuurlijk geschikt voor tosti’s en sandwiches.

Andere bekende Hollandse witte broodsoorten zijn knipwit (hiervoor wordt voor het bakken het deeg aan de bovenkant ingeknipt), lampionbrood (in een ronde vorm gemaakt) en tijgerbrood. Dit karakteristieke brood krijgt z’n bekende tijgerpatroontje doordat de bovenkant van het deeg wordt bestreken met een papje van water, rijstebloem, olie, gist, suiker en zout. Doordat rijstebloem geen gluten kan vormen, kan het niet meerekken met de deeghuid tijdens het rijzen. Hierdoor gaat het laagje tijgerpap scheuren, waardoor de krokante korst ontstaat.

En dan is er natuurlijk ons favoriete Franse witte brood: stokbrood! Ongeveer 25 jaar geleden pas werden deze Franse flutes in Nederland geïntroduceerd. En met succes: er zijn zelfs variaties ontwikkeld die helemaal aansluiten bij de Nederlandse broodcultuur, zoals bruin stokbrood. Dit Franse product is dan ook helemaal verhollandst: we eten het bij de barbecue en borrel, eten het bij de salade, besmeren het met goede boter en beleggen het met heerlijke vleeswaren.

Je kunt zoveel meer met brood dan het alleen beleggen. Dat laten we zien in een drieluik met lekkere kerstrecepten. In dit artikel lees je hoe je een lekker dessert maakt, maar lees ook onze andere twee fijne recepten: crème brulée van gesmolten epoisse op speltbrood als snelle amuse en volkoren toastjes met guacamole en rauwe zalm voor de feestdagen.

Het recept voor de brood-appeltaartjes

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Rol de sneetjes brood met een deegroller iets platter en bestrijk ze aan beide kanten dun met boter. Bekleed elk vormpje met een sneetje brood. Bak de taartbodems in de oven in 5 minuten op 200 graden lichtbruin.

Schil de appels, snijd ze in kleine stukjes en meng ze met de custard, suiker, kaneel en rozijnen. Schep dit mengsel in de taartbodems en bak de taartjes in de oven in 20-25 minuten op 200 graden gaar.

Meer inspirerende broodrecepten?

In samenwerking met Brood.net

In samenwerking met Brood.net

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.