Redactie
Redactie Gesponsord 9 dec 2019
Leestijd: 4 minuten

Crazy about the classics: De kerstfavorieten van Nederland

Garnalencocktails, pasteitjes en varkenshaas: we krijgen maar geen genoeg van de klassiekers. Dat blijkt uit onderzoek van Albert Heijn, die op jacht ging naar onze kerstfavorieten. De absolute winnaars zijn terug te vinden in de gloednieuwe Allerhande en met een beetje hulp houd je het makkelijk, lekker en betaalbaar.

Gek op klassiek

Maar liefst zes op de tien Nederlanders (62%) geeft aan nooit uitgekeken te raken op de typische kerstklassiekers. Bijna een net zo grote groep (57%) bereidt traditionele recepten die de familie keer op keer met kerst op tafel zet. Reden voor Albert Heijn om de gloednieuwe Allerhande in het teken te zetten van onze favorieten. Voor degenen die ervan houden om te experimenteren in de keuken – volgens het onderzoek 53% van de Nederlanders – worden alle klassiekers vergezeld door een broertje of zusje in een nieuw jasje.

Wat dacht je van pasteitjes met jackfruitragout of bietencarpaccio met geitenkaas? En gepekelde kalkoen met bourbonsaus en crispy baconbits klinkt ook allesbehalve verkeerd. Je vindt ze allemaal terug in de extra dikke kerst-Allerhande – die dit jaar is opgemaakt als het ultieme kerstkookboek. Handig!

Hele lekkere kerst

Uiteraard mochten wij even voorproeven. Een paar weken geleden schoven wij aan voor een vervoegd kerstdiner en werden we getrakteerd op de allerlekkerste Albert Heijn-gerechten. De klassieke garnalencocktail en de twist-variant met smokey garnalen en avocado. Klassieke beef Wellington en zijn vegetarische broertje vega Wellington. En hertenbiefstuk met cranberrysaus tegenover eendenborst met Arabische kruiden en pastinaakpuree. Allemaal kwamen ze voorbij en we kunnen verklappen: dit wordt een héle lekkere kerst!

Handige helper

Mocht je nu denken: allemaal leuk en aardig die fancy gerechten, maar hoeveel tijd gaat dat me kosten? We get you. We hebben een haat-liefde verhouding met Kerstmis. Sure, het is súper gezellig als het eenmaal zover is en het overslaan zou ons doodongelukkig maken, maar de weg naar 25 en 26 december is er vaak een met flinke kuilen, enorme verkeersdrempels en supersmalle bergweggetjes. Het huis moet versierd worden, we rennen van hot naar her om cadeaus in te slaan en staan als as een mad woman in de keuken om onze bijdrage aan het kerstdiner te perfectioneren.

Gelukkig heeft de oudst nog bestaande supermarktketen van Nederland ook daarmee rekening gehouden. Of je nu goed bent in koken en alles from scratch maakt of je liever gaat voor makkelijk & snel met behulp van bijvoorbeeld een verspakket of een ovenklaar pronkstuk: in de AH-app stel je je eigen kerstmenu samen, krijg je tijdens het koken uitleg in tekst en beeld én print je je gepersonaliseerde kerstmenu uit. Makkelijker kunnen we het niet maken!

Receptje!

Omdat we de smokey garnalen met avocado wel héél lekker vonden, krijg je die van ons cadeau. De andere recepten vind je in de Allerhande, op de receptkaartjes in de winkels, op de website én in de AH-app.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Smokey garnalen met avocado

  • 450 gram ongepelde reuzengarnalen (diepvries, ontdooid)
  • 1 limoen (schoongeboend)
  • 1 bakje koriander (15 gram)
  • 1 eetlepel diced chipotle pepper (potje 230 gram, La Morena)
  • 4 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 1 kleine rode ui
  • 3 snoepkomkommers
  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 1 bakje tuinkers
  • Kookring (ø7cm)
Smokey garnalen met avocado
Bron: Albert Heijn

Smokey garnalen met avocado, zo maak je ze:

1 Pel de garnalen, snijd de rug in met een scherp mesje en verwijder met de punt van het mesje het zwarte darmkanaal. Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit. Snijd de koriander fijn. Meng de garnalen in een kom met 1 el limoensap, de helft van de koriander, een 1⁄2 el chipotlesaus, 3 el olie en eventueel zout. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

2 Meng de rest van de chipotlesaus met de mayonaise, de limoenrasp, de rest van het limoensap en de rest van de koriander.

3 Snipper de rode ui heel fijn. Halveer de komkommers in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een theelepel en snijd het vruchtvlees in blokjes van een 1⁄2 cm. Snijd de avocado’s overlangs doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en snijd in blokjes van 1⁄2 cm. Meng met de rode ui, komkommer en chipotlemayonaise. Breng eventueel op smaak met zout.

4 Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de garnalen in 3-4 minuten gaar.

5 Zet de kookring op een bord waarop u het gerecht wil serveren en verdeel er 1⁄4 van het avocadomengsel over. Verwijder de ring voorzichtig. Herhaal dit op nog drie borden en verdeel de garnalen erover. Garneer met tuinkers.

Bereidingstijd: 25 minuten

In samenwerking met Albert Heijn

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.