Redactie
Redactie Advertorial 25 november 2019

Dit is waarom je naar Griekenland moet voor een onvergetelijke wijnexperience

Griekenland is op zich natuurlijk al een bezoekje waard, om een ouzo weg te tikken of te genieten van echte Griekse olijven. Maar het is ook de perfecte bestemming voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar meer dan een glaasje Retsina. De Grieken maken namelijk al zo’n 4000 jaar wijn. Genoeg ervaring, dus. Weten welke bestemming in Griekenland precies matcht met jouw voorkeuren? Onderaan deze pagina vind je een matchmaker die je vertelt welke stad of bestemming niet mag ontbreken op jouw wensenlijstje! 

Doordat het klimaat en het landschap in Griekenland enorm uiteenlopend zijn – het land bestaat niet alleen uit een groot stuk vasteland maar ook uit nog eens 6000 eilanden – groeien er druivensoorten die nergens anders te vinden zijn. Tijdens een wijntrip naar Griekenland ga je zonder twijfel een aantal heel exclusieve en bijzondere wijnen proeven.

Griekenland
bron: Grieks Verkeersbureau

Terug in de tijd 

Het meest zuidelijke deel van het vasteland is het schiereiland Peloponnesos, dat ook wel het land van Dionysos wordt genoemd, naar de Griekse god van de wijn. En niet zonder reden, het is het grootste wijngebied van Griekenland met indrukwekkende wijnroutes door bergachtige landschappen en langs pittoreske kustplaatsen. 

Peloponnesos kent verschillende wijngebieden met inheemse druivenrassen. Zo vind je In het noordoosten van Peloponnese de bekende wijnstreek Nemea. Met z’n dichte bebossing en heuvelachtig landschap is dit gebied heel mooi om doorheen te wandelen. Zo kan je een tocht rond de Asopos rivier maken of de Feneos-vlakte bezoeken. Ander pluspunt: de koude winters en milde zomers zorgen voor wijnen van hoge kwaliteit. 

Peloponnese
bron: Grieks Verkeersbureau

Hier vind je verschillende Griekse druivensoorten waaronder de bekende inheemse Agiorgitiko. Deze druif wordt ook wel het ‘bloed van Herakles’ genoemd en heeft een aromatische, rijke smaak. Hiernaast hebben ze ook klassieke druivenrassen zoals Chardonnay, Viognier en Merlot.

Wie denkt dat je in Griekenland het hele jaar door in zomerkleding rond kan wandelen heeft het mis. In het midden van Peloponnese ligt een van de koudste gebieden van Griekenland, het Mantinia gebied. Deze groene hoogvlakte wordt omringd door de Mainalo bergketen waar je in de winter prachtig kan skiën. In de zomer kan je hier wijnen van de inheemse Moschofilero druif kan proeven. Deze wijnen zijn fris en fruitig, met lychee en citroen bloesem aroma’s. Ook leuk: volgens de mythen is de Mainalo bergketen de geboorteplaats van nimfen en godinnen. 

De diva van het noorden

In de noordelijke regio van Griekenland, in Naoussa, vind je een van de bekendste druiven: de Xinomavro. Letterlijke betekenis: ‘zure zwarte’. Deze druif gaat heel lekker op bergachtige gebieden waar de zomers heet en droog zijn en de winters steenkoud. Het bijzondere aan de druif is dat hij een unieke wijn levert die extreem veelzijdig en krachtig is, maar niet overweldigend.  

Xinomavro
bron: Grieks Verkeersbureau

Naoussa zelf is een moderne stad die tegen de hellingen van de Vermio berg ligt en niet alleen bekend is om de Xinomavro wijnen, prachtige watervallen en beken. Maar ook om het jaarlijkse carnaval, waarbij men zich niet alleen volgens oude tradities verkleedt, maar ook het aanbreken van de eerste vaten nieuwe wijn viert. Voor de echte die-hard wijnfans, een feest dat je niet wil missen!

Stijlvol in Santorini

Tot slot vind je niet alleen op het vasteland, maar ook op de eilanden goddelijke wijnen. Santorini ken je vooral van de foto’s van witte huisjes en blauwe koepels. Maar dit vulkaaneiland is dankzij de vruchtbare bodem ook een perfecte plek om wijn te produceren.

Santorini
bron: Grieks Verkeersbureau

Door de zanderige bodem, de harde winden en hete zon hanteren ze op Santorini speciale methodes om wijn te verbouwen. De wijnstokken worden in de vorm van een krans geleid en gesnoeid. Hierdoor vormt er een soort nestje dat de druiven tegen de felle wind beschermt. De witte Assyrtikodruif is de belangrijkste druif van het eiland. Door z’n aroma’s van citrusvruchten is de wijn van de Assyrtikodruif ideaal bij gerechten met zeevruchten. En laat dat nou precies een van de culinaire specialiteiten van de Cyclades zijn.

Kun je niet wachten om je smaakpapillen te prikkelen met alles wat Griekenland te bieden heeft, kom dan op 8 december naar het Grieks Wijnfestival in Amersfoort. Tijdens het festival, georganiseerd door het Grieks Verkeersbureau in samenwerking met Goods & More, worden acht regio’s vertegenwoordigd door een wijnhuis, een producent van lokale culinaire producten én een reisspecialist. Koop snel je tickets hier!

 

In samenwerking met Grieks Verkeersbureau

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Dit is waarom je naar Griekenland moet voor een onvergetelijke wijnexperience
Sluiten