Redactie
Redactie Dessertrecepten 7 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Zoete zaterdag: opgerolde cake met chocolade en munt

Ter ere van het nieuwe boek van Rutger van den Broek, Bakbijbel, staan de komende zaterdagen in het teken van Zoete Zaterdag. Elke week een heerlijk zoet recept! Met vandaag: een opgerolde cake met chocolade en munt.

Begin met dit recept een dag van tevoren. Doe de slagroom met de After Eight in een steelpan en laat deze, onder voortdurend roeren, op laag vuur smelten. Haal de pan van het vuur als alles gesmolten is en zet de pan (afgedekt) een nacht in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een diepe bakplaat van 25 bij 35 centimeter inen bekleed deze met bakpapier. Vet ook het bakpapier in. Doe de eieren met het zout, de suiker en het vanille-extract in een kom. Klop dit ongeveer 6 minuten, tot het mengsel als een wit lint van de gardes afloopt.

Zeef de bloem en het cacaopoeder in delen boven het schuimige eimengsel en spatel dit door het beslag. Spatel als laatste het water erdoorheen. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden.

Giet het beslag uit over de bakplaat en strijk het glad. Bak de cake in 9 tot 12 minuten lichtbruin en gaar. Leg intussen een schone theedoek op het aanrecht en bestrooi deze met de 30 gram suiker. Wanneer de cake uit de oven komt, leg je deze direct op de theedoek. Rol de cake samen met de theedoek vanaf de lange zijde op. Laat de cake zo afkoelen.

Bedek het werkblad met twee banen plasticfolie. Rol de cake weer uit en leg hem (zonder theedoek) op het plasticfolie.

Klop de After Eight-room met de slagroomversteviger luchtig op en smeer dit uit over de cake. Rol de cake op. Gebruik daarna het plasticfolie als hulpmiddel om van de cake een strakke rol te maken. Als de cake goed is opgerold, kun je het plasticfolie aandraaien als een toffee. Leg de rol in de koelkast om op te laten stijven.

Verwijder het plasticfolie en snijd de uiteinden van de cake mooi bij. Vul een cornetje of spuitzakje met chocolade en spuit dunne lijntjes op de rol.

Over het boek

Het nieuwe boek van Rutger van den Broek (winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt) heet Bakbijbel.

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en het konfijten van citrusschilletjes. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart en kletskoppen tot friandises en pistachepavlova.

Het boek ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 29,99. Tip: elke week geeft Rutger een exemplaar van zijn Bakbijbel weg via facebook.com/rutgerbakt.

Beeld: Harold Pereira

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.