Redactie
Redactie Diner 18 dec 2014
Leestijd: 2 minuten

Een kerst voorgerecht: zalmtartaar à la Culy

Dat de Culy redactie groot fan is van steak tartare schuiven we niet onder stoelen of banken. Maar wat zeker niet minder lekker is, is een tartaar van zalm. Ideaal als voorgerecht tijdens kerst! 

Net als bij steak tartare geldt dat je het gerecht precies zo op smaak kunt brengen, zoals je dat zelf wilt. Om die reden hebben we besloten dat we je liever een aantal suggesties geven, in plaats van één specifiek recept. Ga bijvoorbeeld voor…

Aziatisch – Bosui, sojasaus, komkommerblokjes, (verse) wasabi, sesamzaadjes en ingelegde gember

Klassiek – Kappertjes, fijngehakt sjalotje, limoensap, peterselie en kervel

Mediterraan – Scheutje olijfolie, fijngehakte groene olijven, verse dragon

Lekker romig – Avocado, zure room, mayonaise en bieslook

Deluxe – Kaviaar, avocado, in blokjes gesneden rauwe coquilles, crème fraîche

Gebruik voor de verhoudingen een snufje gezond verstand en vooral een flinke schep gevoel. Zoals we al zeiden: jij weet zelf wat je het lekkerst vindt. Maak daarom van tevoren een proefversie, zodat je precies weet welke combinaties je smaken en vooral ook welke niet. Daarbij geldt ook dat een goed gerecht begint bij de producten. Haal de zalm zo laat en zo vers als mogelijk, en gebruik alleen de beste kwaliteit.

Naast de smaakmakers, kun je natuurlijk ook los gaan met de garnering. Zo kun je het serveren met bovenop een takje peterselie, kervel of bieslook, of wat dacht je van een krokante gamba? Ga je voor Aziatisch? Serveer het dan met een beetje zeewiersalade (wakame). Daarbij is (zelfgemaakte) toast met een beetje roomboter altijd lekker om erbij te serveren.

Extra lekker wordt het met een bijpassende wijn. Zo vroegen we Culy’s Mr. Vino om tips:

“Bij de Aziatische variant past een Pinot Gris wonderwel. Wat kruidig en een licht zoetje doet het goed bij de wat pittigheid van deze zalmvariant. Bijvoorbeeld de Domaine Zinck die voor €9,- te koop is bij Albert Heijn.

De wat romige zalmtartaar gaat goed samen met een niet al te zware Chardonnay. Bijvoorbeeld de Alpaca (€7,-) van C1000. Bij de andere varianten zou ik een Pinot Blanc zoals de Sankt Anna van Jumbo (€8,-) serveren.”

Tot slot: niet alleen de smaak, ook de presentatie kan een groot verschil maken. Kijk bijvoorbeeld op Pinterest voor de mooiste foto’s boordevol inspiratie.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.