Culy Homemade: roedjak (hartige Indonesische fruitsalade)

Roedjak is een bijzondere fruitsalade uit de Indonesische keuken. Er gaat namelijk een zoet-zure, pittige dressing bij, op basis van palmsuiker, chilipepers en pinda’s. Dus zoet fruit, met een hartige dressing. En lekker dat dat is!

Voor de originele, oldskool versie van roedjak worden meestal harde fruitsoorten gebruikt, die nog niet helemaal rijp zijn. Groene papaya bijvoorbeeld, maar ook peer en appel. Maar eigenlijk smaakt deze verslavende dressing overal lekker bij. Dus gebruik vooral alle fruitsoorten (en groenten!) die je lekker vindt.

Wij stuitten op een pitahaya bij het boodschappen doen en combineerden die met zoete lychee, frisse komkommer, blokjes mango en bittere radijs.

Tip: wil je er een complete maaltijdsalade van maken, voeg dan nog wat blokjes gebakken tofu of wat rijstnoedels toe.

roedjak

Zo maak je deze roedjak:

Rooster de pinda’s in een droge koekenpan en hak ze fijn.

Meng in een kom de tamarinde met de suiker, de garnalenpasta en het limoensap. Roer hier de helft van de pinda’s doorheen. Hou je van pittig? Doe hier dan ook de fijngehakte chilipeper bij. Of hou ‘m apart en sprenkel ‘m over je salade.

Schik alle groenten en fruitsoorten in een kommetje en besprenkel met de dressing. Garneer met de rest van de pinda’s.

roedjak