Redactie
Redactie Diner 3 jul 2013
Leestijd: 2 minuten

Pasta puttanesca: waar komt de naam vandaan en wat zit er in?

Tientallen, misschien wel honderden varianten op de klassieke tomatensaus worden dagelijks gemaakt. De één nóg lekkerder dan de ander en elk met hun eigen naam. Puttanesca heeft misschien wel de meest opvallende naam, en dan met name door het gedeelte “putta” wat Italiaans is voor prostituee… Nieuwsgierig als we zijn moésten we weten waar de naam vandaan komt wat uitmondde in een uitgebreide zoektocht.

Toen we begonnen met zoeken kwamen we er al vrij snel achter dat er verschillende theorieën zijn rondom het bekende gerecht. Het heeft iets met de dames van de lichte zeden te maken, maar was de pasta voor henzelf bedoeld? Of om hongerige klanten te lokken?

Tot op de dag van vandaag is er, voor zover wij weten, niemand die het écht weet. Culy Italia’s Saskia, onze huisexpert op het gebied van de Italiaanse keuken en geschiedenis schreef zelfs al eerder over het vraagstuk. Zelf durft zij het ook niet te zeggen, wel weet ze dat de oorsprong ligt in de hoerenbuurt van het oude Rome.

Pasta puttanesca spaghetti stock

Wat is de perfecte pasta puttanesca?

Niet alleen over de oorsprong van de pasta puttanesca gaan verschillende verhalen de ronde, ook rond de samenstelling van het perfecte recept blijken aardig wat vraagtekens te hangen. Want, wat is het nu precies? Met tonijn of zonder? Met spaghetti of juist penne? En moet de saus nou wel pittig gemaakt worden met rode pepers, of juist niet?

Zoals het eigenlijk in vrijwel de gehele Italiaanse keuken eraan toe gaat, heeft elke streek zo zijn eigen variant, en vooral de Sicilianen kunnen er wat van! Wij houden ons gewoon aan het traditionele Romeinse recept, inclusief ansjovis, spaghetti en kappertjes.

Houd je niet van ansjovis? Je bent niet de enige! Culy’s Liselotte houdt er namelijk ook écht niet van, maar voor deze saus maakt ze een uitzondering.

Pasta puttanesca maken

Snijd twee teentjes knoflook en de ui fijn en fruit in een scheutje olijfolie. Voeg de in blokjes gesneden tomaten toe samen met de suiker, laurier, tijm, tomatenpuree en een snufje zout. Breng het geheel aan de kook en laat een klein halfuur pruttelen op laag vuur.

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking en bak de ansjovis in een beetje van z’n eigen olie totdat deze uit elkaar valt. Voeg de olijven en kappertjes toe en bak kort mee. Draai het vuur laag en voeg de knoflook en pepers toe. Laat even meebakken en voeg tot slot toe aan de tomatensaus.

Meng de saus met de pasta en serveer met fijngehakte bladpeterselie. Eet smakelijk!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.