Redactie
Redactie Diner 1 nov 2014
Leestijd: 3 minuten

Lasagne met krokante eend van Jamie Oliver

Dit heerlijke recept voor lasagne met krokante eend komt uit Jamie Oliver’s nieuwe boek “Jamie’s comfort food”. Uitgegeven door Kosmos Uitgevers en te koop voor € 29,99.

Jamie: “Bijna iedereen houdt van een goede lasagne, maar dit is wel een heel bijzondere versie, al zeg ik het zelf. De verschillende fases, zoals het maken van de pasta, het roosteren van de eend en het plukken van het vlees voor de ragout, zijn allemaal even leuk en gemakkelijk. Dit gerecht gaat gegarandeerd dierbare herinneringen opleveren!”

Verhit de oven tot 180 °C. Leg de eend in een braadslee, wrijf hem in met olie, zeezout en zwarte peper, en zet hem 2 uur in de oven tot hij goudbruin is. Giet het vet af in een potje. Laat de eend afkoelen, trek er vel en vetlaag af. Doe in een keukenmachine; pluk het vlees van de botten in een kom.

Pel 2 tenen knoflook, snijd ze in flinterdunne plakjes en doe ze met een beetje vet van de eend en de marjoleinblaadjes in een grote pan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak de plakjes knoflook licht goudbruin, roer er de spinazie en een flinke snuf nootmuskaat door en laat 15 minuten koken tot de spinazie geslonken en het vocht verdampt is. Laat de spinazie afkoelen terwijl je met de ragout aan de slag gaat.

Pel de ui en schil de wortels, maak de bleekselderij schoon en snijd ze in grove stukjes. Doe de groenten met een beetje vet van de eend in een grote pan op matig vuur en pers er de resterende teen knoflook bij. Blijf ongeveer 20 minuten roeren, of tot de groenten beginnen te karamelliseren. Giet er de chianti bij, draai het vuur hoog en laat inkoken.

Voeg het in stukjes gescheurde eendenvlees, de tomaat, een blikje water, de laurierblaadjes en de kruidnagels toe. Roer goed door, laat de ragout 1 uur pruttelen, breng hem op smaak en ga aan de slag met je pastadeeg.

Tijd voor de witte saus. Smelt de boter in een grote pan op matig vuur en roer er de bloem door tot je een gladde pasta hebt. Klop de melk er met scheutjes tegelijk door, rasp de kazen en roer deze erdoor, en voeg peper, zout en nootmuskaat toe.

Begin met je lasagne door de pasta in vellen uit te rollen. Schep een laag spinazie in een grote ovenschaal (25 bij 30 cm en 8 cm diep) en leg er een laagje pastavellen op. Roer flink wat Parmezaanse kaas door de ragout, schep een laagje op de pasta, gevolgd door een laagje spinazie en een laagje witte saus, en sluit af met een tweede laagje pasta.

Herhaal dit twee keer en sluit af met een laagje witte saus. Rasp er als laatste een laagje Parmezaanse kaas over en zet de lasagne 40 minuten op 180 °C in de oven, of tot er een goudbruin korstje op zit.

Laat de lasagne voor het serveren 20 minuten staan. Doe intussen het broodkruim en de rozemarijnnaaldjes bij de stukjes vel en vet in de keukenmachine en laat draaien tot fijne kruimels. Bak het mengsel in een grote koekenpan met antiaanbaklaag tot het goudbruin en krokant is en zet het in een schaaltje op tafel, zodat een ieder het over zijn eigen portie kan strooien.

© Jamie Oliver Enterprises (2014 Jamie’s Comfort Food) Photographer: David Loftus

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.