Redactie
Redactie Dessertrecepten 15 aug 2014
Leestijd: 2 minuten

Kwarktaart met vruchten en gekaramelliseerde noten

Onlangs vond de Culy Bake Off plaats; het report en de foto’s vind je hierEen recept wat helaas nét niet won, was de kwarktaart met vruchten en gekaramelliseerde noten van finaliste Maaike. Een frisse en royaal gedecoreerde taart, en vandaag delen we het recept met jou! 

Begin met het maken van een soort bak van deeg. Doe hiervoor de bloem, 120 gram suiker en het zout in een kom en snijd hier met twee messen de boter doorheen, tot er alleen nog kruimeltjes boter met bloem eraan zijn.

Voeg het ei en vanille-extract toe en kneed alles tot een bal, zonder al te lang door te gaan. Verpak de bal in plastic en leg deze een uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven ongeveer 20 minuten van tevoren voor op 175 graden Celsius en vet de taartvorm in.

Haal de deegbal uit de koelkast en bekleed de taartvorm (zowel een deel van de randen als de onderkant). Bekleed het deeg met bakpapier en doe hierin de steunvulling. Zet ongeveer 35 minuten in de oven en dan nog 10 zonder steunvulling, tot de vorm een beetje bruin begint te kleuren en dus knapperig is.

Klop intussen de slagroom stijf met 2 el suiker en voeg geleidelijk 1 zakje slagroomversteviger toe.

Mix in een andere kom het zakje vanillesuiker door de kwark en voeg ook hier geleidelijk 1 zakje slagroomversteviger aan toe. Roer dit door elkaar en roer er vervolgens de jam doorheen. Zet dit mengsel ongeveer een kwartiertje tot een halfuurtje in de vriezer.

Doe de noten in een schaaltje en roer er een eetlepel honing doorheen. Rooster de noten nu in een koekenpan zonder olie of boter, op middelhoog vuur. De noten zijn klaar als ze goudbruin zijn en de honing een beetje op suikerstroop begint te lijken. Stort de noten op een bord om ze af te laten koelen.

Schep het kwarkmengsel in de afgekoelde taartvorm en garneer met het fruit en de noten. Mocht je witte chocolade gebruiken: smelt de chocolade au bain-marie, doop er een vork in en beweeg deze boven de taart, zodat je een soort speels streepjesfiguur krijgt.

Zet in de koelkast tot het serveren.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.