Culy Homemade: klassieke Hollandse appeltaart

Een klassieke Hollandse appeltaart hoort thuis in het repertoire van elke thuisbakker. Deze versie voldoet aan alle eisen: een knapperige korst, zachte appel-kaneelvulling en het lekkerst met een klodder lobbige slagroom.

Doe alle ingrediënten voor het deeg (behalve het tweede ei) in een kom en kneed dit met je handen tot een egaal deeg. Maak er een platte schijf van en doe dit in vershoudfolie, laat het een half uur rusten in de koelkast.

Appeltaart deeg

Maak ondertussen de vulling door alle ingrediënten te mengen. Dit gaat het beste in een grote kom door te schudden of met je handen te husselen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit. Vet een ronde bakvorm van 18 cm in met boter of bakspray en bekleed hem met het deeg. Dit kan je het beste doen door het deeg om je deegroller te rollen en hem weer uit te rollen over de springvorm. Zorg dat je ook nog een stuk deeg overhoudt voor de bovenkant.

Vul de vorm met de vulling en rol de rest van het deeg uit tot het zo groot is dat het over de hele springvorm past. Leg het deeg over de vulling heen en snijd een klein rondje uit de bovenkant van het deeg zodat de taart kan ‘ademen’.

Kluts het overgebleven ei in een kommetje los en gebruik een kwastje om het in een dunne laag over het deeg te verdelen. Dit zorgt voor een prachtig glanzende kost.

Doe de taart in de oven en bak hem een kwartier op 200 graden. Verlaag na een kwartier de temperatuur naar 175 graden en bak de taart 35 minuten op deze temperatuur. Zet de oven de laatste 10 minuten op 220 graden.

Serveer lauwwarm met een goede klodder slagroom.

Appeltaartappeltaart3