Redactie
Redactie Diner 7 sep 2014
Leestijd: 3 minuten

Glutenvrije pompoenquiche uit eigen moestuin

Miljuschka Witzenhausen kun je kennen als actrice en ex-VJ, maar ze is vooral ook een goodlooking mommy én foodie in hart en nieren, met een grote liefde voor groenten. Ze deelt heerlijke recepten uit haar eigen keuken met Culy-lezers. Vandaag: een glutenvrije pompoenquiche uit eigen moestuin!

Miljuschka: “De pompoenentijd is aangebroken: dit is voor menig moestuinhouder een mijlpaal. Nu komen er nog wat kolen en andere wintergroenten voor de die-hard culy’s, maar de herfst doet langzaam zijn intrede. De regen zorgt ervoor dat de tomaten, paprika’s en pepers ongelukkig worden. Het voelt alsof de vruchtbaarheid met iedere druppel een beetje wegvloeit.

Wanneer ik terugkijk op mijn moestuinjaar, moet ik concluderen dat het er eentje van vallen en opstaan was. Ik ben geteisterd door slakken. Die langzame beestjes aten mijn net opgekweekte plantjes in een razendsnel tempo op. ’s Ochtends plantte ik bijvoorbeeld andijvie die ik van zaadje tot plantje in weken had zien transformeren op mijn vensterbank. Wanneer ik in de avond met een moederlijk gevoel naar mijn plantenkindjes ging kijken… weg!

Toen kwamen de luizen die het hadden gemunt op mijn artisjokken, appels, munt en pruimen. Aangezien ik deze moestuin ben begonnen onder het motto ‘lekker onbespoten’, weigerde ik grof geschut in te zetten. Lieveheersbeestjes zouden de oplossing zijn. Vandaar dat ik met kinderen en glazen potjes op heersbeestjes-jacht ging in de buurt. Ik weet niet waarom, maar onze lieve vriendjes vlogen meestal weer net zo snel weg we als ze gekomen waren.

Toch raad ik iedereen aan om een moestuin te beginnen. De avonturen die het met zich meebrengt en het respect dat je ontwikkelt voor groente en fruit, is onbetaalbaar. Mijn kinderen weten wat een energie een boontje kost. Ze eten dan ook alles uit de tuin, zoals deze heerlijke glutenvrije pompoenquiche.”

Het recept

Meng in de keukenmachine de boekweitbloem, het rijstmeel en zout kort. Doe daarna de boter erbij. Wacht tot dit is opgenomen en voeg het ei toe. Als laatste gaan de eetlepels koud water erbij. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast, maar een nacht is nog beter.

Wil je het deeg met gewone bloem maken?

Meng dan het gewone bloem met het zout in de keukenmachine. Doe de koude boter erbij en laat de machine 20 seconden draaien totdat het op broodkruim lijkt. Doe het mengsel in een koude kom die in de koelkast heeft gestaan, en meng dan het ei erdoorheen. Kneed een heel klein beetje door, niet te veel, anders wordt het deeg taai. Maak er een bal van en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.

De vulling:

Gebruik het liefst een biologische oranje pompoen waarvan je de schil ook kan eten. Hak de halve pompoen in dobbelsteentjes. Kook de blokjes 12 minuten in een pan met ruim water en zout. Giet de pompoen af en pureer het in de blender. Laat afkoelen.

Verwarm de oven op 180 graden. Smeer zes kleine quiche vormpjes van 12 cm of een grote quichevorm van 30 cm in met boter en bestuif ze met boekweitbloem. Haal het deeg uit de koelkast en druk het deeg in de vorm. Dit kan je het beste doen met natte vingers. Prik met een vork kleine gaatjes in de bodem.

Doe de overige ingrediënten, behalve 25 gram cheddar (dat is straks voor de topping), bij de pompoenpuree in de blender. Giet de vulling in de quichevorm en strooi de rest van de kaas eroverheen. Bak de kleine vormpjes 25 minuten of de grote 40 minuten. Op naar een mooie herfst!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.