Redactie
Redactie Dessertrecepten 25 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Eiwitrijke kwarktaart met bosbessen (als ontbijt) van Jelmer de Boer

Sportfanaat én foodie Jelmer de Boer (zijn eetdagboek op Culy was een grandioos succes) houdt van taart, eet graag eiwitten (het blijft een sporter, hè) en heeft een voorliefde voor ontbijten als een keizer. Met als resultaat: dit recept voor een kwarktaart die je als ontbijt kan eten.

Als je die drie ingrediënten in de mix gooit, krijg je als resultaat het recept voor een eiwitrijke én vezelrijke kwarktaart die je als ontbijt kunt eten. Kortom: een bak kwark met granen in een taartpunt. Hij bedacht de taart samen met zijn sportcoach Paul Bosma.

Jelmer: “We zijn beiden nogal moe van alle zuivel = de duivel en brood = de dood posts en daarom maken we een bodem van roggebrood en dadels en een vulling van magere kwark (met zoetstoffen = niet eng) en bosbessentopping.”

Voedingswaarden

Nu zijn wij bij Culy niet zo van de exacte voedingswaarden en andere cijfertjes bij de recepten (daarom vermelden we bijvoorbeeld geen calorieën), behalve dan ‘200 gram roomboter’.

Maar speciaal voor Jelmer en voor alle sporty Culy’s maken we eenmalig een uitzondering: één punt van deze taart bevat 235 kcal, 5 gram vet, 22 gram koolhydraten, 5 gram vezels en 19 gram eiwit. Doe er je voordeel mee.

Culy Homemade: chocolade-smoothiebowl met banaan en dadels

Kwarktaart als ontbijt maken

Maak het roggebrood in een keukenmachine fijn. Snijd de dadels in kleine stukken en voeg ze toe aan het roggebrood. Voeg ook de boter (gesmolten) toe en meng door.

Bekleed een springvorm met bakpapier en spreid het mengsel uit. Doe de bodem in de koelkast. Week ondertussen twaalf gelatineblaadjes in koud water. Meng de kwark, roomkaas en eiwitpoeder met een staafmixer.

Doe de bosbessen in een keukenmachine en maal ze fijn. Verhit de bosbessen kort in een pannetje en neem het mengsel van het vuur zodra het kookt. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg het toe aan het bosbessenmengsel. Voeg het bosbessenmengsel toe aan het kwarkmengsel en roer goed door.

Giet het kwarkmengsel op de bodem en laat het tenminste drie uur opstijven in de koelkast. Serveren en niet direct alles opeten.

En nee, je hoeft heus niet iedere dag hiermee te ontbijten. Maar in theorie zou het kunnen!

Iets minder gezond, maar wel zó lekker: deze kwarktaart met honing en yoghurt van Ottolenghi

Gezonde frozen yoghurtreep met kokosyoghurt

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.