Redactie
Redactie Lunch 13 mei 2014
Leestijd: 1 minuut

Dit sodabrood van Paul Hollywood kan iedereen maken

Paul Hollywood kennen we natuurlijk allemaal als het blue eyed jurylid bij The Great British Bake-off. Inmiddels heeft hij zijn eigen tv-programma op de BBC én is zijn boek in het Nederlands uitgekomen: Bakken met Paul Hollywood. Vandaag delen wij een van de simpelste maar lekkerste recepten van Paul: sodabrood. 

Paul: “Sodabrood, dat gegist wordt met natriumbicarbonaat in plaats van gist, is heel snel te maken. Het is perfect als je even snel iets voor de lunch wilt maken. Het recept is gemakkelijk aan te passen: aan de mix kun je geraspte cheddar en gehakte rauwe ui toevoegen, of gehakte olijven zonder pit en zongedroogde tomaten voor een brood met een smaakje. Je kunt ook de helft van de witte bloem vervangen door tarwemeel.”

culy0002

Verwarm de oven voor tot 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en meng ze goed. Doe er dan de karnemelk bij en meng het tot een kleverig deeg. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en vorm er snel een bal van. Druk de bal iets plat met je hand.

Leg het deeg op de bakplaat. Kerf het diep in kwarten in, net niet helemaal tot de onderkant. Bestuif met wat bloem.
Bak 30 minuten of totdat het brood gaar is – het moet goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt. Laat afkoelen op een rooster.

Tip: sodabrood is het lekkerst als het binnen een dag gegeten wordt. Het kan goed ingevroren worden.

culy0001

Bakken met Paul Hollywood is nu in de (digitale) boekwinkel en uiteraard via Bol.com te koop voor € 24,95.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.