Redactie
Redactie Diner 28 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy’s favoriete (en lekkerste) chili con carne recept

Dit chili con carne recept is gebaseerd op dat van Jamie Oliver, maar door de jaren heen hebben we het een beetje aangepast. Het resultaat is een smaakvolle chili met een beetje van Jamie en een beetje van ons.

Geloof ons: dit wil je vanavond nog maken!

Culy loves chili con én sin carne

We zijn op de Culy redactie dol op chili con carne en steken dat ook zeker niet onder stoelen of banken. Het klassieke Tex-Mex gerecht is namelijk comfort food pur sang. 

Een chili mag pas zo heten zodra er vlees (meestal gehakt of spek), chilipeper, knoflook, ui en komijn inzitten. Bonen, paprika en tomaten zijn dus optioneel, maar we raden het wel erg aan.

Tegenwoordig is een chili sin carne bijna net zo populair als de variant met vlees. Geen wonder: we eten met z’n allen steeds minder vlees en het Mexicaanse gerecht wordt er echt niet minder lekker van.

chili con carne recept stock unsplash
Bron: Unsplash

Ons favoriete chili con carne recept

Snipper de uien en knoflook, en schil de wortel(s). Breek de uiteindes van de selderijstengels af, en trek hiermee zoveel mogelijk ‘draden’ mee. Snijd samen met de wortel brunoise. Halveer de pepers, verwijder de zaadjes en hak fijn. Zet een stevige pan op middelhoog vuur en verwarm hierin een flinke scheut olijfolie.

Bak hierin de ui, wortel, selderij, pepers en het laurierblaadje, totdat de ui glazig begint te worden. Breng ondertussen op smaak met zout, peper, chilipoeder, de komijn en kaneel. Pas op dat het mengsel niet aanbrandt door continu te roeren.

Hak de helft van de koriander (inclusief steeltjes) fijn en voeg samen met de knoflook en het gehakt toe. Haal het gehakt met een houten spatel zoveel mogelijk uit elkaar en bak op middelhoog tot hoog vuur gaar. Voeg wanneer het gehakt gaar is de tomaten in blik en kidney beans toe. Vul één van de lege blikjes met water en giet bij het mengsel.

Breng het gerecht op smaak met de azijn en een flinke snuf zout en peper. Breng aan de kook en draai vervolgens het vuur laag. Laat minstens een uur pruttelen met een deksel op de pan, en roer af en toe.

Kook vlak voor het serveren de rijst volgens de verpakking gaar, voeg de mais toe aan de chili, haal het laurierblaadje eruit en roer de zure room los. Serveer in kommetjes met de resterende korianderblaadjes (de steeltjes mogen weg), limoenpartjes en eventueel de appelmoes. Eet smakelijk!

Andere chili con carne recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.