Redactie
Redactie Diner 17 dec 2013
Leestijd: 8 minuten

Culy & kids: kerstmenu voor groot én klein

Nieuw op Culy: de rubriek Culy & Kids, geschreven door foodblogger én mama Francesca van FrancescaKookt.nl. Dit keer maakt ze een kerstmenu dat lekker én leuk is voor zowel volwassenen als kids. Geniet ervan! 

“It’s the season to be jolly!”… Ha! Probeer dat maar eens uit te leggen aan kinderen die vijf gangen aan tafel moeten uitzitten tijdens het kerstdiner. Uitzonderingen daargelaten, maar over het algemeen duurt dat net iets te lang en is het eten net iets te apart. Ach, geef ze eens ongelijk. Ik vond het vroeger stiekem ook niet zo leuk om zo lang bij mijn opa & oma aan tafel te zitten.

Maar hoe maak je het dan wel toegankelijk en leuk voor ze, hoor ik jullie nu denken. Daar heb ik wel wat simpele tips voor. Laat kinderen in ieder geval niet verplicht het hele kerstdiner uitzitten. Behalve als ze het echt leuk vinden natuurlijk! Als je meerdere gangen serveert dan laat je de kids maar met twee gangen mee eten. Vergeet daarbij het toetje niet.

Zijn er meerdere kinderen aanwezig? Dek dan een eigen tafel voor ze, laat ze met elkaar zitten en bemoei je vooral niet met het eet- en knoeigedrag. Het is kerstmis, be jolly, weet je nog? Spelletjes tussendoor doen werkt ook altijd goed. Haast heb je toch niet, dus maak er maar wat leuks van.

En helemaal te gek wordt het als de kids hun eigen kerstdiner hebben! Speciaal daarvoor heb ik een 3-gangen Culy & Kids kerstmenu voor jullie gemaakt. Bestaande uit toegankelijke gerechten die net even iets extra’s hebben gekregen. En welk kind wil er nou geen kip, patat en appelmoes! Of een kerstboom van chocoladekoekjes. Sterker nog, ik ken genoeg volwassenen die daar ook wild van worden.

Culy & Kids kerstmenu

– Voor: pompoensoep met sterretjes

Hoofd: kip, patat en appelmoes ‘Christmas style’

– Toe: chocoladekoekjes-kerstboom

Menu

Pompoensoep met sterretjes

Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en laat ontdooien. Schil de pompoen en snijd deze in grove stukken. Hak de ui grof. Verwarm drie eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit hier de ui in. Voeg na één minuut de kurkuma toe en bak deze mee. Als de ui glazig is, doe je de stukken pompoen erbij en bak dit nog twee minuten mee terwijl je blijft roeren.

Schenk er vervolgens een halve liter rundvleesbouillon bij en breng aan de kook. Draai daarna het vuur laag en laat 30-40 minuten zachtjes pruttelen totdat de pompoen helemaal gaar is. Als je een grote pompoen hebt, zul je meer bouillon nodig hebben. Check goed dat de pompoenstukken helemaal onder staan en schenk anders nog wat bouillon erbij.

Soep2

Maak in de tussentijd de sterretjes. Verwarm de oven voor op 200 graden. Gebruik je uitsteekvormpje en haal uit ieder plakje bladerdeeg twee of drie sterren. Als je 16 bladerdeegsterren hebt, dan heb je 8 sterren uit de kaas nodig. Leg een plakje bladerdeeg op je werkblad (kleverige deel naar boven) en leg daar een plakje kaas op die precies aansluit op de vorm. Eindig met een bladerdeegster.

Leg alle sterren naast elkaar, bestrijk met een los geklutst ei en strooi er wat sesamzaadjes over. Zet de sterretjes 15-20 minuten in de oven totdat ze goed zijn ‘opgeblazen’ en een mooi goudbruin korstje hebben.

Als de pompoen gaar is, pureer je de soep helemaal fijn met een staafmixer. De soep hoort iets dikkig te zijn, maar vind je ‘m te dik dan kun je altijd nog iets aanlengen met runderbouillon. Schenk de room en sinaasappelsap bij de soep en roer goed door. Proef de soep en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Serveer de soep aan de kids in vrolijke kommen met daarop de sterretjes.

Soep

Kip, patat en appelmoes ‘Christmas style’

De appel-cranberrycompote kun je al tot twee dagen van tevoren maken. Schil de appels en snijd ze in stukken. Doe deze samen met de cranberry’s in een pannetje en schenk er water bij totdat ze net onder staan. Breng aan de kook en laat daarna op zacht vuur pruttelen gedurende 20-30 minuten.

Als het neigt droog te koken dan schenk je er nog wat water bij. Laat de deksel schuin op de pan, want er kan soms een cranberry uit je pan klappen. Laat de compote iets afkoelen en roer de kaneel erdoor. Zoet de compote naar smaak met suiker of een suikervervanger. Laat afkoelen en bewaar afgesloten in de koelkast tot gebruik.

Kip4

Ongeveer 2,5 uur voordat je het kerstdiner gaat serveren, schil je de zoete aardappels. Snijd ze in de vorm van frietjes en zet apart in een bak met koud water.

Dan is het de tijd voor de kip en de vulling. Verwarm de oven voor op 200 graden en bestrooi de kip met zout en peper. Strooi ook wat in de kip. Hak de ui, knoflook en paddenstoelen fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook totdat het glazig ziet.

Voeg de gehakte paddenstoelen toe en bak deze twee minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Schep dit mengsel uit de pan in een schaal en voeg het broodkruim en de ei toe. Roer goed door. Vul hiermee de kip en steek de takjes rozemarijn of tijm en de halve citroen tussen de vulling. Verhit wat olie of boter in een braadpan en bak de kip rondom bruin aan.

Hak wat wortelen, bleekselderij of andere groenten grof en leg deze onderin een bakblik. Leg hierop de gevulde kip en schuif het bakblik in de oven. Bak de kip 60-75 minuten in de oven totdat deze gaar is.

Haal de zoete aardappels uit het water. Dep ze droog met keukenpapier of met een schone theedoek. Doe de patat terug in een grote schaal en strooi de maizena erover. Verdeel goed over de patat met je handen. Bekleed een groot bakblik met bakpapier en leg hier de patat op.

Kip

Sprenkel er wat olijfolie over en verdeel goed met je handen over de patat. Rangschik de patat daarna dusdanig dat ze elkaar niet raken (dan worden ze namelijk niet knapperig). Zet het bakblik 15-20 minuten in de oven (boven de kip) totdat de patat bruin en knapperig is.

Als de kip klaar is, haal je deze uit de oven en laat je nog even rusten (in aluminiumfolie, met de glimmende kant naar binnen). In die tijd kun je precies de doperwten smoren. Snipper de sjalot helemaal fijn en fruit deze in een koekenpan. Doe de doperwten erbij en schenk er bouillon bij totdat de doperwten net onder staan. Laat de doperwten 8-10 minuten smoren totdat ze net gaar zijn. Giet de inhoud van de pan in een vergiet en serveer daarna de doperwten met de stukjes sjalot.

Serveer de geroosterde kip op een grote schaal en zet daar bakjes met appel-cranberry compote, zoete aardappel patat, mayonaise en doperwten naast. Succes verzekerd!

Kip2Kip3

Chocoladekoekjes-kerstboom

Breek de chocolade in stukjes en doe samen met 150 milliliter slagroom in een steelpan. Laat de chocolade langzaam smelten terwijl je af en toe roert met een garde. Als de chocolade helemaal is gesmolten, houd je een iets dikkige chocoladepasta over. Roer goed door en zet daarna gelijk het vuur uit. Laat iets afkoelen totdat je het kunt uitsmeren.

Leg achttien koekjes op een rijtje en smeer op ieder koekje een royale laag chocoladepasta. Leg hier een ander koekje op en druk iets aan. Neem een grote kom en meng hier de resterende slagroom, mascarpone en poedersuiker in. Klop met een handmixer totdat je een dik mengsel hebt wat net z’n vorm houdt als je het op de koekjes smeert.

Neem een groot bord, plateau of taartschaal en leg zeven koekjes in een ring. Het achtste koekje leg je in het midden. Doe onder ieder koekje een toef van je mascarponemengsel zodat het stevig ligt. Hierop schep je rommelig een laag slagroom-mascarpone, gevolgd door een ring van vijf koekjes. Het zesde koekje leg je weer in het midden. Dan weer een laag van het roommengsel, gevolgd door een ring van drie koekjes, room, één koekje en als laatste nog een toefje van het romige mengsel.

Versier de chocoladekoekjes-kerstboom met kerstsnoepjes om ‘m nog vrolijker te maken. Laat goed opstijven in de koelkast en serveer de kerstboom direct uit de koelkast tijdens het kerstdiner. En geniet van al die koppies om je heen als je de schaal op tafel zet!

Tip voor de volwassenen: mocht je deze chocoladekoekjes kerstboom nou alleen voor grote mensen gaan maken, roer dan ook nog een flinke scheut Baileys door de slagroom en mascarpone voordat je gaat kloppen.

Boom2

Over Francesca Kookt!
Francesca is mama van peuter Jessey (2), foodblogger en werkt in de reclame. Een druk leven waar food centraal staat en waar eten niet alleen goed, maar ook leuk moet zijn. Want samen eten geeft plezier én verbindt. En als wij dit als volwassenen uitdragen naar elkaar en naar onze kinderen, zal dit veel positieve effecten hebben voor de ontwikkeling van onze toekomstige generatie lekkerbekken. Daarom reist Francesca met Kleine Kokkies door het land om kinderen met al hun zintuigen voedsel te laten ervaren. Meer informatie op www.francescakookt.nl.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.