Culy Homemade: oeufs en cocotte met paddenstoelen, tijm en salie

Romige eitjes in een bakje: oeufs en cocotte zijn het ideale brunchgerecht. Of maak ze als een speciaal ontbijtje op bijvoorbeeld kerstochtend.

Wij maken een winterse variant met wat paddenstoelen en verse tijm en salie. Heerlijk met cantharellen (als je die kunt krijgen), maar bijvoorbeeld ook met shiitake of eekhoorntjesbrood. Het lijkt alsof er wel erg veel paddenstoelen in gaan, maar die slinken flink bij het bakken. Dus je hebt écht twee grote handen paddenstoelen nodig.

Het recept

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de waterkoker aan.

Verhit een koekenpan op medium vuur. Bak de sjalotten, knoflook en paddenstoelen 5 minuten in een beetje olijfolie. Voeg de tijm en salie toe en wat zout en peper.

Beboter de ramekins en verdeel de room over de bodem van de schaaltjes. Leg er wat paddenstoelen bovenop en breek boven elk schaaltje een ei. Besprenkel met wat zout en peper en zet de ramekins in een braadslede. Vul de braadslede tot de helft met kokend water en zet de ramekins 10 tot 15 minuten in de oven op 180 graden.

De kooktijd is een beetje afhankelijk van hoe gaar je je eitje het lekkerst vindt. Zorg in ieder geval dat het eiwit is gestold. Je kunt er eventueel nog wat geraspte parmezaanse kaas overheen strooien.

Eet je eitje zo, of maak broodsoldaatjes van reepjes geroosterd brood om lekker mee te dippen.

oeufs en cocotte met paddenstoelen en tijm