Redactie
Redactie Diner 13 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: lasagne met tomatensaus, lamsvlees en crème fraîche

Dat lasagne geen hogere wiskunde is, weten we allemaal. Toch is het fijn als je blindelings kan vertrouwen op een recept. Dit ervoeren wij onlangs toen we deze lasagne als experiment uit ons Amsterdamse Culy keukentje toverden. De smaak is waanzinnig en álles klopte. Maken dus! 

Voor dit recept gebruikten we lamsvlees. Mocht je niet van de smaak houden, vervang het dan door varkens- of runderworstjes (het liefst niet mager, dit heeft namelijk veel minder smaak).

Wanneer je de lasagne gaat ‘bouwen’, zul je misschien schrikken van de (relatief kleine) hoeveelheid saus. Wees niet bang, het is namelijk precies genoeg en voorkomt dat je lasagne te zompig wordt.

Het recept

Begin met de saus: snipper de ui, knoflook en snijd één hand van de verse basilicum (inclusief steeltjes) en de wortel fijn. Verwarm een grote braadpan met een scheut olijfolie en fruit hierin de ui. Breng op smaak met peper en zout en voeg na een paar minuten het laurierblaadje, de oregano, chili flakes en de knoflook toe. Laat zo nog vijf minuten zweten.

Ontdoe ondertussen de worstjes van hun ‘vliesje’ en prak met een vork het worstvlees fijn. Bak dit in een droge koekenpan rul en probeer er zo klein mogelijke stukjes van te maken. Als dit niet lukt is dit niet erg, het wil nog wel eens lastig zijn.

Voeg nu ook de basilicum, het worstvlees (inclusief een beetje van het braadvocht) en wortel toe aan het uienmengsel. Bak onder continu roeren en breng eventueel extra op smaak met peper en zout. Roer er nu ook de tomatenpuree door en bak nog een paar minuten mee. Voeg nu de passata en tomatenblokjes toe. Laat zo een half uur à drie kwartier pruttelen op laag vuur.

Halveer de courgette en snijd in halve maantjes. Bak deze in een hete koekenpan met een scheutje olijfolie aan beide kanten bruin en zet apart. Verwarm alvast je oven voor op 180-200 graden (afhankelijk van hoe sterk je oven is) en roer vlak voordat je de lasagne gaat bouwen de courgette door de saus. Proef en breng eventueel op smaak met de suiker en andere smaakmakers.

Roer de crème fraîche los, verwijder het laurierblaadjes uit de saus en zet de resterende ingrediënten alvast klaar. Haal een grote ovenschaal tevoorschijn en smeer de bodem in met een dun laagje van de saus. Bedek met een paar lasagnevellen en top deze met een derde van de tomatensaus.

Strooi de helft van de Parmezaan over de saus samen met de helft van de basilicumblaadjes. Bedek weer met een laag lasagnevellen en smeer deze nu in met de helft van de crème fraîche. Breng op smaak met een beetje peper en zout en bedek met een laag saus. Leg hier weer een laag lasagnevellen, crème fraîche en saus op.

Scheur de mozzarella in stukjes, verspreid over de laatste sauslaag en breng op smaak met peper en zout. Strooi hierover de basilicumblaadjes, Parmezaan, de gehalveerde cherrytomaatjes en besprenkel met een beetje olijfolie. Bak de lasagne een half uur in de oven, serveer met een simpele rucolasalade en geniet!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.