Redactie
Redactie Recepten 3 jul 2016
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je thuis de allerlekkerste wafels (tips & tricks!)

Als er iemand veel van wafels weet, is het Desmond van de blog Our Hangry Kitchen. Vandaag deelt hij op Culy.nl zijn favoriete recept, de handigste tips én fijne combinaties om thuis te variëren. 

“Mijn naam is Desmond en als hobby ben ik begonnen met mijn foodblog, Our Hangry Kitchen. De blog staat bekend om de wafelrecepten die ik elke woensdag deel, genaamd Hou-Je-Wafel-Woensdag.

Hier probeer ik te experimenteren met hartige en zoete wafels, maar ook hoe je andere bekende recepten zoals cinnamon rolls in een wafelijzer kan bereiden. In dit artikel zal ik je uitleggen over hoe je zelf kan experimenteren met wafelrecepten. Hopelijk inspireert dit jullie, ik ben heel benieuwd naar jullie eigen creaties!

De wafel

Iedereen heeft vast weleens een wafel gehad. Denk aan de klassieke Luikse wafel (ovaal met suikerkristallen), de Brusselse variant (rechthoekig bestrooid met poedersuiker) en niet te vergeten onze Nederlandse trots; de stroopwafel.

Wafels werden een aantal eeuwen geleden al gemaakt. Zo vermelden Duitse kookboeken uit de zestiende eeuw al recepten voor wafels en is er ook een recept uit één van de oudste banketbakkersboeken van Gouffé (1773, Parijs). De wafel kent dus een lange geschiedenis en een net zo uiteenlopende receptuur met veel mogelijkheden.

Gelukkig zijn wafels heel makkelijk zelf te maken. Bij veel winkels kan je tegenwoordig een wafelijzer kopen met een ruit of ronde vorm. Om je niet te laten verdrinken in de zee van informatie, deel ik mijn basisrecept en een paar leuke variaties.

Het basisrecept voor wafels

Wafelbeslag lijkt erg op een mix tussen pannenkoek- en cakebeslag. Dat gebruik ik vaak als leidraad voor het maken van een goede wafel. Voor een basisbeslag maak je een mix van bloem, eieren en (karne)melk. Door het gebruik van karnemelk krijgen de wafels niet alleen meer smaak, maar zorg je er ook voor dat de baking soda zijn werk gaat doen en de wafels luchtig maakt.

Je kunt met dit basisbeslag variëren door het beslag te zoeten met suiker, honing, maple syrup of een andere zoetstof, maar ook door bijvoorbeeld het gebruik van andere meelsoorten.

Als het beslag te dun is kan het te lang duren voordat het wafelijzer op temperatuur is en krijg je een hele droge wafel. Is het beslag te dik? Dan gaart hij niet goed van binnen.

Ingrediënten voor 4 wafels

– 150 gram bloem
– 2 eieren
– 100 ml karnemelk
– 1 theelepel baking soda (of bakpoeder)
– Flinke snuf zout
– 2 eetlepels suiker

Verder gebruik je een mengkom, een garde of vork, uiteraard een wafelijzer en olie om het ijzer mee in te vetten.

Meng de bloem met de baking soda, suiker en zout in een kom. Voeg de eieren en karnemelk toe, en mix met een garde tot een stevig beslag.

Variaties

Tijdens het mengen van het beslag kan je natuurlijk eindeloos variëren. Daarom heb ik hieronder enkele opties op een rij gezet waarmee je het recept iets spannender kan maken. Probeer gerust ook je eigen combinaties, en denk ook zeker verder dan alleen zoet.

Leg bijvoorbeeld knakworsten in je voorverwarmde wafelijzer en doe hier beslag over, of vervang de bloem door fijngeprakte kikkererwten met kruiden voor een hartige optie. In feite moet je jouw wafelijzer zien als een grill waar je alles onder kan doen.

Probeer eens een croissant gevuld met feta en spinazie te grillen in je wafelijzer of mijn zoete favoriet: een kant-en-klare donut die je warm serveert met een bolletje vanille-ijs. Laat je dus inspireren en probeer ook eens te experimenteren met wat je allemaal kan.

Bevroren-fruitwafels

Bereid de wafels volgens het basisrecept (eventueel zonder de suiker, aangezien het fruit ook zoet is) en in de laatste stap meng je met een lepel 80 gram bevroren fruit door het beslag. Bevroren fruit werkt wat beter dan vers fruit, omdat dit makkelijker zijn vorm behoudt als het wordt verwarmd.

Chocoladekoekjes-wafels

Meng hiervoor 90 gram verkruimelde chocoladekoekjes door het beslag en bak je wafels. Natuurlijk kan je allerlei soorten verkruimelde koekjes gebruiken. Probeer ook eens bitterkoekjes of bijvoorbeeld kandijkoekjes.

Voor hele zoete koekjes hoef je maar één eetlepel suiker aan het basisrecept toe te voegen of helemaal geen, afhankelijk van hoe zoet je het wil.

Kaaswafels

Maak het basisrecept, maar gebruik maar een halve eetlepel suiker voor het beslag. Meng als laatste stap 120 gram geraspte cheddar en één eetlepel in ringen gesneden Jalapeño pepers door het beslag.

Zodra dit gemengd is kan je het wafelijzer voorverwarmen. Zelf spray ik mijn wafelijzer altijd in met een klein beetje olijfolie uit een spuitfles zodat je het makkelijk loslaat na het bakken.

Bak de wafels volgens de instructies van je wafelijzer en serveer met een topping naar keuze. Dit kan vers fruit zijn, slagroom, gecondenseerde melk of maple syrup voor de zoete wafels, en hartige sauzen zoals chilisaus voor bij een hartige wafel.

Hopelijk hebben jullie zo wat inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Zelf ben ik écht verslaafd aan mijn wafelijzer, maar dat blijkt ook wel uit mijn Instagram-account. Voor eventuele vragen kan je daar of op mijn blog een reactie plaatsen.”

Meer wafels: