Zo maak je de perfecte bulgur (bulghur)

Zo maak je de perfecte bulgur (bulghur)

17 mei 2012

Wij zijn dol op bulgur; ook wel bulghur of boelgoer genoemd). Het zijn durum tarwekorrels die worden gekookt en gedroogd, vooral in het Midden Oosten. In Turkije en Marokko wordt het ook veel gegeten.

Bulgur is een heel goed alternatief voor aardappelen en heeft een kooktijd van zo’n 10 minuutjes. Je kunt het zowel warm als koud eten (nadat het bereid is natuurlijk) en zelfs verwerken in pap.

Bekende gerechten met bulghur zijn bijvoorbeeld pilav (ook soms met rijst gemaakt) en tabouleh (een Libanese salade). Wij eten bulghur graag in een salade met gegrilde groenten of met bijvoorbeeld feta of geitenkaas en bietjes.

bulgur

Waar te koop?

Bij Turkse en Marokkaanse winkels vind je vaak bulgur, maar in de supermarkt heeft Lassie ook pakken Wereldgranen Bulgur.

Hoe maak je de perfecte bulgur?

Je kunt bulgur koken zoals risotto, door steeds delen vocht (bijvoorbeeld bouillon, maar ook bietensap) toe te voegen en dit op te laten nemen door de bulgur. Je kunt ook alle vloeistof direct toevoegen, het geheel aan de kook brengen, vervolgens het vuur zachter zetten en zo nog 8 tot 10 minuutjes door te laten koken totdat al het vocht is opgenomen.

Een handige video:

Spoel even door naar minuut 1:

 

 

up
down
Terug naar het artikel >
wpk-pop-up