Redactie
Redactie Inspiratie 28 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Zo kies je de lekkerste pruimen tijdens het seizoen

Gedurende de zomer is het weer volop pruimentijd. De bomen hangen er vol mee en op de markt kun je ze in alle kleuren van de regenboog krijgen. Zelf zijn we er ook dol op, maar wanneer eet je ze nu het beste, en wat zijn de verschillen in soorten? 

Net als perziken en abrikozen, zijn ook pruimen steenvruchten. Ze worden geroemd om (onder andere) hun laxerende werking, maar ook hun smaak is om over naar huis te schrijven. Zeker als je weet wanneer je ze moet kopen of oogsten.

Afhankelijk van het ras, kun je eigenlijk de hele zomer – van begin juli tot eind september – genieten van pruimen. Hoewel ze veel en goed in Nederland groeien, wordt het merendeel geïmporteerd uit Frankrijk.

Tips

Bij het kiezen van de juiste pruim is het heel belangrijk dat je weet dat eenmaal geplukt, de vruchten niet door rijpen. Vind je dus prachtige, maar keiharde pruimen? Probeer dan de verleiding te weerstaan en wacht nog even.

Of ze rijp zijn kun je simpelweg voelen. Ze moeten niet zo hard voelen dat het lijkt alsof hun velletje eraf kan springen, maar ook zeker niet als een veel te zachtgekookt ei. Een goede graadmeter vinden wij dat ze net iets zachter moeten voelen dan een gepeld hardgekookt ei. Enigszins stevig, maar wel zacht.

Ook het bewaren is van belang, want als je ze eenmaal hebt (gekocht of geplukt) wil je ze natuurlijk het liefst zo goed mogelijk behandelen. Waar veel fruitsoorten niet zo goed tegen de kou kunnen, gedijen pruimen het beste in de koelkast. Bewaar ze niet te lang, het liefst maximaal een week (afhankelijk van de soort en hoe rijp ze zijn) in de groentela.

De meest smaakvolle soorten

Net als met veel andere vruchtsoorten, kent de pruim ook tientallen soorten. Om je meer houvast te geven bespreken we de soorten die – naar onze mening – de meeste smaak hebben. Deze soorten zijn (toevallig) allemaal in augustus en september verkrijgbaar.

De reine victoria is een pruim die je veel ziet, hij groeit namelijk erg makkelijk en valt op door de heerlijk zoete aromatische smaak. Je herkent de rijpe vruchten aan hun ovale vorm met rood-paars-oranje kleur en veel vruchtvlees. Reine victoria pruimen kun je relatief lang bewaren, gekoeld een aantal weken. Een nadeel: ze zijn vaak een stuk duurder, zeker als je de Nederlandse soort kunt vinden.

Reine victoria

Opal pruimen worden vaak al begin augustus geplukt en zijn goed sappig. Het groen-achtige vruchtvlees is zoet, maar niet heel sterk van smaak. De paarse ronde vruchten met witte gloed zijn uitermate geschikt voor het maken van jam en compotes

Dan de koningin onder de pruimen, de reine claude. Het is misschien wel de beroemdste én meest geliefde soort en je ziet ze veel in Frankrijk. Je herkent ze aan hun vrolijk groene kleurtje, kleine ronde vorm en de aromatische en kenmerkende smaak is waanzinnig!

Reine claudes
Reine claudes

Buitenbeentjes

Wil je jam maken? Dan zijn kwetsen je go-to pruimenras. Deze zijn in vergelijking met de rest wat droger, vrij klein, ovaal en blauw tot donkerpaars van kleur. Kun je ze niet vinden? Dan zijn de grote, ronde paarse pruimen die je tegenwoordig in elke supermarkt wel vindt een goede vervanger.

Tot slot een wel heel bijzondere soort, namelijk de pluot. Deze pruim is stiekem een kruising van Japanse pruimen en abrikozen en zien we sinds een jaar of twee steeds vaker. Ze staan bekend om hun hoge suikergehalte en lijken het meest op reuzepruimen, met een wat complexere smaak.

Wil je meer lezen over pruimen, hun gezonde eigenschappen en hoe je ze kunt gebruiken in de keuken? Klik dan hier voor meer informatie.

Pluots

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.