Redactie
Redactie Inspiratie 3 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Zo gebruik je gedroogde peulvruchten optimaal

Kook jij weleens met gedroogde peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten? Ondanks dat ze zo veelzijdig zijn, gebruiken we ze eigenlijk veel te weinig. Daarom doken wij de boeken in om er meer over te weten te komen.

Peulvruchten zijn eigenlijk eetbare zaden verpakt in een mooi jasje. Bij het merendeel eet je de zaden los, zoals bij erwten, tuinbonen en linzen, maar er zijn ook soorten die je met peul en al eet zoals de ouderwetse sperzieboon.

Hoewel wij de voorkeur geven aan de verse variant, zijn peulvruchten uitermate geschikt om te drogen. Dit wordt dan ook volop en al tientallen, dan wel honderden, jaren gedaan over de hele wereld.

To soak or not, that’s the question

Doordat de vruchten worden gedroogd, duurt het een stuk langer om ze vervolgens weer gaar te koken. Een manier om dit proces te versnellen is door ze te weken, wat er ook voor zorgt dat ze meer geleidelijk garen. Hierbij worden de zaden gedurende lange tijd, variërend van een paar uur tot soms wel een etmaal, geweekt in water.

Dit hoeft echter niet per sé, behalve bij grote of oude bonen en kikkererwten. Als je deze uitzonderingen niet weekt, is de kans groot dat je ze nooit écht gaar krijgt.

Hoe makkelijk het weken ook is, we begrijpen heel goed als je het onhandig vindt. Je moet er minstens een dag van tevoren al rekening mee houden, waardoor er weinig tot geen ruimte is voor spontaniteit.

Of toch wel? De mensen van TheKitchn bedachten namelijk een versnelde manier, waarvoor je slechts een uurtje hoeft te rekenen. Een kind kan de was doen!

kikkererwten

Van hummus tot puree: dit kan je ermee!

Op de Culy redactie zijn we gek op cassoulet, een Franse stoof met onder andere witte bonen en verschillende soorten vlees zoals eendenpootjes en worst.

Iets anders wat we regelmatig zelf maken is hummus. Deze Midden-Oosterse dip veroverde een paar jaar geleden de smaakpapillen van culinair Nederland en kent als basis kikkererwten. En ben je dol op een romige structuur, maak dan een keer witte-bonenpuree.

Een andere bekende in het land der bonen is natuurlijk chili con carne. Vervang in dit recept de bonen uit blik voor de geweekte gedroogde variant en laat sudderen tot ze gaar zijn. Of wat dacht je van deze wortelburger met kikkererwten, sesam en havermout?

Tot slot mag de grootste klassieker van allemaal niet ontbreken: soep! Natuurlijk staat snert op nummer één, maar ook linzensoep is een aanrader om te maken.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.