Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 9 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

12 heerlijke gerechten die je kunt maken met brioche

Heb je brioche in huis gehaald en nog wat over? Dit decadente, zoete, boterachtige witte brood wordt vanwege smaak en structuur vaak vergeleken met cake en minstens zo decadent belegd met foie gras of gebruikt in een broodpudding. Maar wat kun je er nog meer mee?

12 heerlijke gerechten die je kunt maken met restjes brioche:

> Ook handig: homemade briochebrood van Rutger

Ontdek matcha-toast

Roer wat matcha (poeder van hele fijne, groene thee) en een klein beetje suiker door zachte boter, bestrijk er een dikke plak brioche mee en stop in de broodrooster of leg onder de grill.

Très decadent: lobster rolls

Rivierkreeftjes zijn een fantastisch ingrediënt uit de Hollandse wateren. En de zoetige kreeftjes passen perfect bij brioche. Maak deze decadente lobster rolls.

Maak er croutons van

Héérlijk door een Caesar salad, zoals we die aten bij restaurant Carstens in Amsterdam.

Caesar boerenkool bij Carstens
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pangrattato

Ook een idee: krokant broodkruim als topping voor je salade, pasta, soep of risotto. Ook wel pangrattato, op z’n Italiaans.

Serveer als bruschetta

Snijd de brioche in kleine plakjes, bak ze goudbruin en beleg ze met buffelmozzarella en tomaatjes. Zo heb je binnen een mum van tijd superlekkere bruschetta voor een feestje of etentje.

Beleg met goddelijk roerei

Eggslut in L.A. serveert roerei met bieslook en sriracha-mayonaise op een brioche broodje. Wij hebben het recept!

Serveer met gepocheerd ei en Hollandaisesaus

Als je dan toch eieren gaat pocheren, doe het dan meteen helemaal goed en kijk de kunst af bij Heston Blumenthal. Hij serveert eggs benedict met bacon op brioche.

Gebruik als hamburgerbroodje

Wij aten bij H. Burger in Amsterdam super smakelijke burgers op een getoast briochebroodje met ui, tomaat, sla, augurkjes, ketchup en mosterd. Maar je kunt ook dé Jamie’s Italian burger maken van Jamie Oliver.

… of als hotdog

Bij Bar Dough in Kaapstad maken ze een toffe hotdog met bacon, Emmentaler en frisse tomatensalsa op een briochebroodje. Check de video hieronder voor het recept.

Maak brioche con gelato

Beleg met bolletjes verrukkelijk ijs en maak brioche con gelato. Kijk wel uit voor brain freeze.

Maak broodpudding met zoute karamel

Met brioche kun je fantastische broodpudding maken. Voeg zoute karamel toe en je bent in de zevende hemel. Check dit recept voor broodpudding met zoute karamel en ga helemaal los.

Bak wentelteefjes

Dit zouden weleens de lekkerste wentelteefjes kunnen zijn die je ooit hebt gegeten: Ottolenghi’s wentelteefjes. Het brood wordt eerst kort geweekt in een custardmengsel en dan in een ovenschaal in de oven gebakken, vervolgens nogmaals ondergedompeld en dan als een wentelteefje gebakken.

Recepten met brioche:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.