Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Hop is hip in je drankje én op je bord: maar wat is hop eigenlijk?

Nee: hop zit niet in hopjesvla. Eerder in je biertje. En tegenwoordig ook in tal van limonades. Zelfs de scheuten worden gebruikt, in de keuken! Hop is hip, zou je dus wel kunnen concluderen. Maar wat is het precies?

Bij TEDS kun je tegenwoordig een flesje Hopster bestellen bij je eggs benedict. Een alcoholvrij drankje, mét hopextract. Ze verkopen ‘m ook bij Marvin en Dorstlust’s Drankerij in Amsterdam (daar kun je m ook online bestellen).

En da’s niet de enige hoppige frisdrank: Hopwater brengt verschillende ambachtelijke frisdranken uit met hop als basis.

Kijk ook niet raar op als je hopscheuten aantreft op je bordje: die zijn eetbaar en worden vaak geserveerd als groente. What hoppened?

hopster
Bron: Hopster

Familie van cannabis

Hop is al een tijdje helemaal hip & happening nu we met z’n allen zo veel speciaalbiertjes wegklokken. Vooral de IPA’s zijn populair: India Pale Ale biertjes. Die bevatten meer hop dan andere biersoorten. Maar je kunt er dus ook hele lekkere limonade van maken.

Hop is gewoon een plantje, dat deel uitmaakt van de hennepfamilie. Die familie kun je weer onderverdelen in twee geslachten: Cannabis en Humulus. Wat cannabis is, weet je waarschijnlijk wel. De Humulus daarentegen, produceert hop. De vruchten, hopbellen genoemd, worden gebruikt bij het maken van bier of frisdrank. De hopscheuten – de kleine stengels van de hopplant – kun je eten. Ze lijken een beetje op taugé of hele dunne asperges. De scheuten zijn verkrijgbaar in maart en april en worden net zo geteeld als witlof.

De plant groeit in Nederland en België gewoon in het wild, maar door de grote vraag naar bier, wordt het nu ook veel geproduceerd in landen in onder andere Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.

hop

Tropisch fruit

Maar hoe smaakt hop dan eigenlijk? Je kunt de verschillende soorten grof indelen in drie categorieën: aromatische hop, bittere hop en dubbeldoelhop. Die laatste is zowel aromatisch als bitter tegelijk. In totaal zijn er wel 160 verschillende soorten, waarvan cascade, opal, centennial en equinox misschien de bekendste zijn.

Grappig genoeg werd het vroeger enkel aan bier toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen voor lange zeereizen. Tegenwoordig voegen we ‘t toe omdat aromatische hopsoorten voor een specifieke smaak zorgen, vergelijkbaar met die van tropisch fruit.

De scheuten hebben juist een nootachtige smaak en zijn knapperig. Daardoor passen ze goed bij gerechten als risotto, op een omelet, of bij een gepocheerd eitje.

Hopscheuten eten

In Poperingen in West-Vlaanderen wordt veel hop geteeld. In België worden de scheuten dan ook volop gegeten. In deze video van het programma Binnenstebuiten gaan chef Leon Mazairac en sommelier Milton Verseput op bezoek bij een teler.

Ook maakt de chef een gerechtje met de verse scheuten. Hij maakt een gepocheerd eitje met croutons, daslook, daslook-olie en hopmayonaise (op basis van bier). De chef in onderstaande video maakt iets soortgelijks.

Hopscheuten zijn in Nederland (nog) niet verkrijgbaar. Daarvoor moet je naar België. Wel kun je online producten met hopscheuten bestellen (zelfs karamelsnoepjes!). Zullen we dan toch nog maar een IPA of een hoplimo nemen?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.