Redactie
Redactie Inspiratie 31 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

Hoe maak je couscous? 3 manieren om couscous te bereiden

Van Marokko tot aan Libanon, couscous is en blijft één van de meest gebruikte ingrediënten in de Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken. Heerlijk in combinatie met een smaakvolle stoof, door een salade of als vervanger voor aardappelen of rijst. Maar hoe maak je couscous?

Waar wij bekend zijn met de instant couscous die je slechts hoeft te stomen of wellen, is dit eigenlijk niet the real deal. De traditionele manier van het bereiden van couscous heeft namelijk heel wat meer voeten in de aarde en heeft een heel andere soort couscous als resultaat. Wij laten je graag drie manieren zien, van traditioneel tot supersnel.

Altijd de lekkerste recepten in je inbox? Meld je aan voor Culy’s Recept van de Dag!

Supersnel couscous bereiden

Zoals je misschien uit eigen ervaring weet, kun je in een fractie van tijd een schaal couscous op tafel toveren. Dit doe je door de korrels op de bekende wijze te wellen. De couscous die je hiervoor gebruikt is voorgekookt, waardoor het een stuk minder lang duurt om het te garen.

Giet hiervoor een gelijke hoeveelheid bouillon naar smaak over de couscous en bedek met een deksel of theedoek. Laat een paar minuten wellen tot de bouillon is opgelost en roer de korrels los met een vork. Breng eventueel op smaak met peper, zout en een scheutje olijfolie.

Ook interessant: Van salade tot soep: alles over parelcouscous

The Culy way

Iets minder snel, maar – wat ons betreft – een stuk lekkerder is het als je de voorgekookte couscous eerst bakt. Verwarm hiervoor een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin de couscous een paar minuutjes. Pas op dat het niet verbrandt.

Giet er bouillon bij en laat met een deksel op de pan een paar minuten wellen. Roer vervolgens met een vork de korrels los en breng op smaak met peper, zout en een scheutje olijfolie.

Aan de slag? 8 recepten met couscous in de hoofdrol

Hoe maak je couscous traditioneel?

Tot slot is het tijd voor de traditionele en meest intensieve manier om couscous te maken. In onderstaande video wordt het je uitgelegd, en zoals je ziet lukt het niet in een handomdraai. Maar, als je het eindresultaat proeft is het het werk zeker waard!

Lekkere recepten

Zin een bordje dampende couscous? Klik dan op onderstaande foto’s voor de lekkerste gerechten:

Makreelsalade met couscous en sinaasappel

Bord van Bitossi Home, € 8,95 van Leeff.com en gevlochten placemat, € 2,95 van Dille & Kamille

Zomerse couscoussalade

Pompoenstoofje met couscous

Tomatenstoof met gehaktballetjes en couscous

Bord € 4,95 van Dille & Kamille

Couscous met gegrilde aubergine, kikkererwten en granaatappelpitjes

Lamstajine met gedroogde abrikozen

lamstajine
Foto: Vin d'Alsace

Voor na de couscous

Na de couscous in dezelfde sferen blijven? Maak een overheerlijke baklava en serveer die als toetje of bij de koffie. Ook een frisse, zoete eton mess doet het goed als toetje na een fijn couscousmaaltijd.
Ook leuk: Dit zijn de leukste culinaire podcasts van het moment

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.