Redactie
Redactie Inspiratie 4 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Van haring tot laufbraud: het lekkerste eten uit Scandinavië

Bij de Scandinavische keuken denk je misschien aan Zweedse gehaktballetjes en ingemaakte haring, maar er is zo veel meer dan dat. Van fluweelzachte vissoep tot de beste baksels: dit is het lekkerste eten uit Scandinavië.

Even voor de duidelijkheid, met Scandinavisch bedoelen we Zweeds, Deens, Noors en IJslands. Dat zijn natuurlijk vier verschillende landen, maar de keukens komen enigszins met elkaar overeen, al heeft elk land apart ook weer zijn eigen specialiteit.

Vis

Wat alle Scandinavische keukens gemeen hebben, is het gebruik van veel vis; vaak gerookt of gezouten. Op deze manier hielden ze vroeger de vis zo lang mogelijk goed. Iets wat nu niet meer nodig is, maar nog steeds wel heel lekker.

Hierdoor kunnen gerechten iets zouter zijn dan je in andere landen gewend bent. Als tegenhanger hiervan wordt er vaak iets romigs zoals yoghurt, sour cream of skyr toegevoegd, een romige yoghurt uit IJsland. Ook worden veel frisse kruiden, zoals dille en bieslook gebruikt.

Gerookt

In veel gerechten wordt gerookte vis verwerkt, denk aan haring, paling of zalm. Een romig roerei is heerlijk in combinatie met vettige en zout gerookte paling. Nog een beetje bieslook er op voor frisheid en klaar is je ontbijt of voorgerecht.

Hou je meer van knapperige vis? Probeer dan deze knapperig gebakken haring, populair street food in Stockholm. Lekker op brood of op aardappels.

Gravlax

De koning onder de Scandinavische vissen is absoluut het zalmgerecht gravlax. Zet deze kanjer op tafel bij je volgende diner en mensen zullen het er nog lang daarna over hebben.

Deze variant met bietjes en dille krijgt ook nog eens een prachtige kleur, in plakjes snijden was nog nooit zo leuk.

gravad lax op een plank
Culy.nl

Torsk

Niet alle vis wordt eerst gezouten of gerookt om goed te houden, Torsk is het nationale gerecht van Denemarken en wordt gemaakt van bevroren vis. De bereidingstechniek zorgt er voor dat je de vis niet eerst hoeft te ontdooien, dat is nou nog eens handig.

Vlees

Naast een overvloed aan vis wordt er ook nog wel met vlees gekookt. Zweden staat er om bekend veel wild zoals rendier en hert te eten. Deze variant op de klassieke Zweedse gehaktballetjes gebruikt dan ook hertenvlees, wat de ballen extra smaakvol maakt.

In Denemarken wordt juist veel varkensvlees gegeten. Flæskesteg is een typisch Deens gerecht met geroosterd varkensvlees met een knapperige huid. Dit gerecht met rundvlees en aardappels krijgt ook een typisch Scandinavische twist door de rode ui, dille en sour cream.

Soep

Met het koude Scandinavische klimaat kan het ook heerlijk zijn om je op te warmen aan een lekkere kom soep. Fiskesuppe is een Noorse vissoep waarbij meestal kabeljauw wordt gebruikt.

Een IJslandse specialiteit is deze romige soep met langoustine, met een bisque waar ook nog room en currypoeder aan toe wordt gevoegd.

Laufabraud

Laufawat? Laufabraud betekent bladbrood en is een dun brood in de vorm van een blad. Het is een traditioneel brood uit het noorden van IJsland waar je motiefje in zit. Even een gedoe om te maken maar dan heb je wel een hele feestelijke centerpiece op de tafel.

Deense desserts

Na al deze Scandinavische hartige lekkernijen is het tijd voor dessert. Daar weten ze in Denemarken wel raad mee.

Onuitspreekbaar maar heel erg lekker is het Deense dessert rødgrød med fløde, een pudding van rood fruit die wordt geserveerd met room. Deze Deense droomcake (drømmekage) is heerlijk smeuïg en heeft een topping van kokos!

Zweedse cake

Ook in Zweden zit je goed wat betreft zoetigheid. Ostkaka is een Zweedse cheesecake met amandelen die je binnen no time in de oven hebt staan. Meer zin in een chocoladecake? Door de boter gesmolten door het beslag te doen is deze heerlijk smeuïg, precies waar we van houden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.