Redactie
Redactie Inspiratie 12 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Vadouvan: dit specerijenmengsel is een mix tussen India en Frankrijk

Vadouvan is een specerijenmengsel, gemaakt van Indiase kruiden met Franse invloeden. Je zou kunnen zeggen dat het de Franse afgeleide van masala is, en het maakt een heleboel dingen heel erg lekker.

De Franse invloeden zie je vooral terug in het gebruik van gebakken uien, sjalotten en soms knoflook. Verder wordt het specerijenmengsel aangevuld met een heel legio aan smaakmakers. Denk aan kardemom, komijn, mosterdzaad, nootmuskaat, curryblad en fenegriek.

De gebakken uien en sjalotten worden samen met de specerijen op lage temperatuur gebakken tot al het vocht verdampt, en er een heerlijk aromatisch poeder overblijft.

De smaak is exotisch en brengt de smaken van ander eten omhoog zonder ze te maskeren. Doordat de specerijen van tevoren worden geroosterd kan vadouvan ook een licht rokerige smaak hebben, heerlijk!

wortels met vadouvan
Nancy van Batenburg voor Culy

Waar kopen?

Hoe exotisch het ook is, de mix kun je gewoon in de supermarkt kopen (van de Euroma Spices-lijn van Jonnie Boer).

Zelf maken kan natuurlijk ook, het is iets meer werk maar dan zie je wel precies wat er allemaal ingaat. Maak dit recept en je kan de komende tijd vooruit wat vadouvan betreft.

#mmmm #vadouvan #jevousaime #subtile #delicately #mild #indiancurry #withfrench #influences #?

4 Likes, 1 Comments – Georgia Dewart (@georgia_dewart) on Instagram: “#mmmm #vadouvan #jevousaime #subtile #delicately #mild #indiancurry #withfrench #influences #?”

Veelzijdig

Vadouvan is enorm veelzijdig en kan een heleboel gerechten extra smaak geven. Denk aan een dry rub voor op vlees of vis die daarna op de grill gaat, of extra kick in dipsauzen, vinaigrettes of zelfs popcorn. Met een potje vadouvan aan je zijde ligt de culinaire wereld aan je voeten.

Roosteren

Vadouvan is een heerlijke toevoeging voor dingen die geroosterd worden in de oven. Probeer het bijvoorbeeld eens over je geroosterde aardappels te strooien.

Of voeg het specerijenmengsel toe aan geroosterde kikkererwten of geroosterde bloemkool. Ook geroosterde wortelen kunnen wel een beetje kick gebruiken, heerlijk met een yoghurtsaus.

Vadouvan past ook heerlijk bij vlees en gevogelte. In dit recept voor kippenvleugels wordt het gecombineerd met limoen, gember en koriander.

Meer zin in lam? Maak dan deze lamskoteletjes met vadouvankorst en yoghurtsaus. Oh en een snufje over geroosterde beenmerg is ook absoluut geen straf…

Meer recepten met Vadouvan:

 

Big thanks to @pastemagazine for featuring us in their recent article about restaurants that best utilize #Vadouvan (a.k.a. French Curry). Very impressive list of restaurants and dishes like our Smoked Bone Marrow. Check out the article at PasteMagazine.com #TheRN74Experience

107 Likes, 5 Comments – RN74 San Francisco (@rn74_sf) on Instagram: “Big thanks to @pastemagazine for featuring us in their recent article about restaurants that best…”

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.