Redactie
Redactie Inspiratie 14 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste gerechten met sushirijst (die geen sushi zijn)

Sushirijst over nadat je een avond zelf sushi hebt gemaakt? Wij verzamelden de lekkerste recepten voor je om die pan rijst mee leeg te maken. En nee, er staat geen sushi tussen.

Sushirijst

Rijst die voor sushi wordt gebruikt is Japanse rijst, ook wel uruchimai genoemd, maar wie kan dat nou onthouden?

De rijst is rondkorrelig, vergelijkbaar met risottorijst. Japanse rijst blijft lekker klef als je hem kookt, en is daardoor makkelijk met stokjes te eten. Door de plakkerige structuur is de rijst ideaal om sushi mee te maken, maar wist je dat je er nog veel meer lekkers mee kan maken?

In Japan wordt de rijst bij ongeveer elke maaltijd gegeten, en met deze lekkere recepten kom jij ook in de buurt.

Een goed gevulde poké bowl met perfect plakkerige rijst

Zalm

Laten we maar beginnen met een recept dat standaard in ons repertoire zit, we kunnen niet eens meer tellen hoe vaak we dit hebben gemaakt.

Deze zalm met sushirijst van Nigella Lawson is super makkelijk en staat zo op tafel. De friszoete saus past perfect bij zowel de zalm als de rijst. Wij serveren er meestal paksoi bij, een perfecte doordeweekse maaltijd.

Een klassiek Japans gerecht is ochazuke waarbij er groene thee over Japanse rijst wordt gegoten om een soort soep te creëren. Vaak in combinatie met zalm, maar er zijn ook vega versies.

Poké bowl

Dé trend van het moment, de poké bowl, mag in dit overzicht natuurlijk niet ontbreken. En het fijne is dat je hem precies zo kan maken zoals jij hem wil.

Met rauwe zalm of tonijn, avocado, edamame, sesamzaadjes, bosui, zeewier, noem maar op. Dit recept is onze favoriet.

Wat eten we vandaag: gezonde recepten

Omuraisu

Voor de eiliefhebbers onder ons is er de omuraisu, een super luchtige Japanse omelet gevuld met sushirijst.

Gebakken sushirijst om precies te zijn, kan al niet meer missen dus. Een goede lepel hot sauce er op en klaar is Kees. Het gerecht is wel megavullend, perfect dus voor op een koude dag. Maak dan bijvoorbeeld dit recept.

Don

Don is Japans voor rijstkom. Ben je dus toevallig in Japan en zie je een gerecht waar don in staat dan kan je er vanuit gaan dat het met een goede portie sushirijst komt. Yes!

Onze favorieten zijn gyudon (rundvlees en ui), katsudon (gepaneerd gefrituurd varkensvlees) en unagidon (gelakte paling). Deze donburi met varkensbuik, shiso boter en sojasaus ziet er ook uit om je vingers bij af te likken.

tonkatsu

Onigiri

Heb je stiekem toch heel veel zin in sushi? Dan komt onigiri het dichtste in de buurt. Onigiri zijn gevulde rijstballetjes, in de vorm van een driehoek en er kan van alles in zitten.

Wij vinden eigenlijk elke variant van deze snack het einde, probeer eens een van deze recepten met tonijn, bonito vlokken, kimchi of zalm.

Wij zijn ook enorm geïntrigeerd door deze vegetarische variant. Deze wordt namelijk ingesmeerd met een saus van miso en boter en vervolgens gegrild voor de ultieme umami smaak.

Onigiri

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.