Dit zijn ultieme smaakcombinaties waarmee je altijd wint

Met het enorme aanbod in de supermarken, toko’s en op de markt kan het soms lastig zijn om te bepalen wat je nou waarbij eet. Daarom is het handig om wat geslaagde smaakcombinaties uit je hoofd te kennen, zodat jij elke keer een geweldige maaltijd op tafel kan zetten.

Basilicum en tomaat, kip en peterselie, dille en zalm… die ken je natuurlijk wel. Wij hebben wat meer verrassende combi’s op een rijtje gezet:

Eend & cranberry

Cranberry wordt vaak gegeten tijdens de feestdagen. Denk maar aan de Amerikaanse Thanksgiving-kalkoen met cranberrysaus, maar ook wild wordt vaak gegeten met deze saus. Geen wonder dat het dus ook perfect samengaat met eend.

De hoge zuren in de cranberry’s gaan prachtig bij de stevige smaak van eend. In deze variant gaat ook nog wat rode wijnazijn en mosterd, heerlijk bij een malse eendenborst met knapperige huid.

Stock eendenborst cranberry saus

Knolselderij & sinaasappel

De combinatie venkel en sinaasappel heb je waarschijnlijk al menigmaal voorbij zien komen. De anijstinten in venkel gaan namelijk heel goed samen met de zoete citrussmaken van de sinaasappel.

Een combinatie die misschien minder bekend maar net zo lekker is is knolselderij met sinaasappel. Knolselderij heeft ook hele subtiele anijssmaak, en gaat dus perfect samen met de sinaasappel. Deze soep combineert knolselderij, venkel én sinaasappel. Wat wil je nog meer?

Stock soep

Ei & truffel

Als je echt decadent wil ontbijten, schaaf je gewoon wat truffel over je ei. Want… waarom niet? Truffel heeft vetten nodig om zich aan te binden om extra goed de smaak af te geven, en een eigeel leent zich daar perfect voor.

Schaaf dus bij een speciale gelegenheid wat truffel over je roerei, of koop een flesje goede truffelolie. Ook heel lekker over eggs benedict, wat sowieso al het ontbijt der ontbijten is. Of wat denk je van een eiersalade met truffel?

Heb je een hele truffel te pakken? Doe hem dan in een afgesloten doos met eieren. Na een dag of 2 heeft de truffel smaak afgegeven aan de eieren, en hoef je het er dus niet eens meer over heen te schaven.

Stock ei truffel

Chili & zoet

Bij chilipeper denk je misschien eerder aan een pittige chili con carne of die fles loeihete sriracha. Maar wist je dat chili ook heel goed samen gaat met zoete ingrediënten?

Mango krijgt bijvoorbeeld een echte kick als je er wat chilipoeder op doet. Maar ook chocola en chili is een top combo, probeer maar eens wat cayennepeper door je chocoladekoekjes.

Stock chocoladekoekjes

Lam & ansjovis

Allebei enorm uitgesproken smaken, en toch perfect als je ze bij elkaar doet. Veel mensen vinden de smaak van ansjovis te heftig, maar in kleine hoeveelheden is het een van onze favoriete manieren om gerechten op smaak te brengen.

Pak eens een keer wat ansjovisfilets in plaats van zout, en je gerecht krijgt een hele nieuwe ziltige dimensie. Maak deze langzaam geroosterde lamsschouder met een korst van ansjovis, wedden dat niemand doorheeft dat het ansjovis is maar wel mega zit te smullen? Mission accomplished.

Ook lekker bij lamsvlees: munt!

Stock lam

Salie & varkensvlees

Misschien wel ons lievelingskruid, en een klassieke combinatie met varkensvlees. Maar de kruidige aromatische smaak van salie combineren we het liefst met alles, zoals pompoen.

Salie combineert goed met zoete smaken, vandaar dat salie en varkensvlees hand in hand gaan. En als varkensvlees en appels ook een klassieke combinatie is, dan zal varkensvlees met appels en salie al helemaal een smaakexplosie veroorzaken.

Een absolute favoriet op de redactie is ook de Italiaanse klassieker saltimbocca alla romana, met kalfsvlees, proscuitto en salie.

Misschien wel de meest klassieke combinatie aller tijden is salie en pompoen. Pompoenravioli met salieboter is een gerecht wat je misschien al honderdduizend keer hebt gegeten, maar bij ons gaat het nooit vervelen.

Stock Saltimbocca alla Romana

Smaakbijbel

Duizelt het je nog steeds een beetje van alle smaakcombinaties? In het boek Smaakbijbel worden ongeveer alle smaakcombinaties gegeven die je maar kan bedenken, met een uitleg waarom bepaalde combinaties werken.

tortellini-beurre-noisette-salie