Redactie
Redactie Inspiratie 31 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Robatayaki: barbecueën op z’n Japans

Hoewel sushi en teppanyaki de sterspelers van de Japanse keuken zijn, is ook robatayaki een parel uit het Verre Oosten. Wij vertellen je er meer over. 

Robatayaki: wat is dat?

Robatayaki wordt ook wel afgekort tot simpelweg robata en is een techniek vergelijkbaar met barbecuen. Anders dan bij teppanyaki wordt een grill boven houtskool gebruikt om op te bakken, in plaats van een hete plaat. Daarbij worden de ingrediënten meestal op spiesen geregen.

Opvallend is dat de temperatuur onder de grill extreem hoog moet zijn. Daarbij wordt geen gebruik gemaakt van direct vuur (en dus vlammen).

Wagyu-vlees-robatayaki-stock

Alles kan

In principe kun je alles grillen. Denk aan vlees, vis, schaal- en schelpdieren, groenten en gevogelte. Schuif alles op een spies of grill grotere (maar niet te dikke) stukken in z’n geheel. Let wel op dat de gebruikte ingrediënten niet te vochtig zijn (dat kan spetteren).

Wil je het zelf een keer ervaren? Ga dan naar Japans restaurant Hosokawa in Amsterdam. Hier kun je genieten van tal van gerechten bereid op de robatayaki.

Robatayaki-grill-inktvis-stock

Meer over koken op z’n Japans:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.