Redactie
Redactie Inspiratie 12 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Met deze tips lukt je ragout altijd

Of je nu ouderwetse bladerdeegpasteitjes maakt of een stapel kroketten draait; ragout kan zó lekker zijn! Wij geven je tips zodat je ragout altijd lukt. 

De roux

Elk gerecht begint bij de basis en in het geval van ragout is dat de roux. Dit mengsel van boter en bloem bak je kort in de pan zodat het meel gaart en vervolgens kan gaan binden met de bouillon. Hoe beter de roux, des te meer deze zal gaan binden.

Want ja, de bouillon is de volgende stap. Hierbij kun je kiezen uit alle soorten bouillon (kip, rund, vis, groenten, paddenstoelen en ga zo maar door), maar het is wel aan te raden om een bouillon te kiezen die past bij je vulling.

Maak je zelf de bouillon van vis of vlees? Gebruik dan het getrokken vlees of de filets van de vis die overblijven om de ragout extra lekker te maken. De roux blus je vervolgens af met de (héél belangrijk) koude bouillon, waarna het grote binden kan beginnen.

Op smaak brengen

Is je roux geen roux meer, maar begint het steeds meer op het eindproduct te lijken? Dan ben je op de goede weg. Mocht het mengsel niet de gewenste dikte te hebben, dan kun je het eventueel nog een maizenapapje gebruiken, maar begin het liefst opnieuw.

Als de ragout dik genoeg is kun je beginnen met het op smaak brengen. Hiervoor kun je alle soorten kruiden (gedroogd en vers) gebruiken, maar ook bijvoorbeeld een lepeltje mosterd, Worcestershiresaus, Maggi, Tabasco en ga zo maar door.

Klassieke smaakmakers zijn nootmuskaat, peterselie, selderij en Worcester, maar een scheutje room kan ook heerlijk zijn. Daarbij zijn zout en zwarte of witte peper on ontbeerlijk. Tot slot voeg je stukjes vlees, vis, gevogelte, groenten, kaas of paddenstoelen toe en is je ragout klaar om te gebruiken.

Ragout-bladerdeeg-stock-vol-au-vent-stock

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.