Redactie
Redactie Inspiratie 26 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Koken met radijsjes: wij geven je 4 smakelijke tips!

We hebben allemaal weleens rauwe (heel of in plakjes gesneden) radijsjes gegeten, maar wist je dat ze ook heel goed tot hun recht komen als je ermee kookt? Wij geven je 4 smakelijke tips. 

Radijs is familie van onder andere koolrabi, broccoli en witte kool, en komt voor in talloze verschijningen. Niet alleen de felroze ronde traktaties vallen onder deze groep, ook zijn ze er in het wit, paars, groen en zelfs gemêleerd. En de vorm? Ook die verschilt van soort tot soort en varieert van rond als een knikker tot prachtig langwerpig.

De smaak van radijsjes is anders dan ze doen vermoeden: in plaats van lief en zacht zijn ze juist scherp, fris en peper-achtig. Doordat ze fris maar pittig zijn, zijn ze de perfecte compagnon voor een simpele salade.

Als je ze echter verwarmt, wordt de pittige smaak zachter en de structuur nog sappiger. Ideaal dus om te gebruiken door een gerecht.

1. Ingelegd

Niet alleen augurken en kool zijn geschikt om in te leggen, ook radijsjes gedijen goed in een badje van zoetzuur. Voordeel is dat ze knapperig blijven en lekker smaken bij onder andere je favoriete pickles en kimchi.

Bewaar de ingelegde radijsjes (in plakjes, stukjes of heel) in een gesteriliseerd glazen (weck)potje in de koelkast en je kunt weer even vooruit. Lekker door salades, op een broodje, burger of bij een mooi stuk vlees.

2. Gestoofd

Warm zijn radijsjes ook zálig en al helemaal als je ze stooft. Het is een perfect alternatief voor aardappels, want ze zijn een stuk lichter en frisser.

Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een pan klassieke boeuf bourguignon of pulled pork.

3. Geroosterd

Net als de meeste groentesoorten, zijn ook radijsjes gemaakt om te roosteren. Fijn is dat het een stuk sneller gaat dan bij groenten als pompoen en aardappels, en door ze te karamelliseren krijgen ze nog meer smaak.

Haal de kontjes van de radijzen en besprenkel met olijfolie en zeezoutflakes. Rooster in een ovenschaal op 200-220 graden (afhankelijk van je oven) en serveer met verse kruiden.

4. Gebakken

Tot slot kun je radijsjes ook gewoon bakken met een klontje boter of scheutje olie. Lekker met een teentje knoflook, hazelnoten, peper en zout.

Ook leuk: gebruik de bladeren! Roer ze rauw door pasta of risotto, bak kort mee met de radijs zelf of blancheer ze en maak er een pesto van.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.