Redactie
Redactie Inspiratie 15 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Koken met kerrieblaadjes: dit moet je weten

Ze hebben veel weg van laurierblaadjes, maar als het neerkomt op smaak hebben kerrieblaadjes en totaal andere invloed op de smaak van je gerecht. Wat kun je precies hiermee? En hoe gebruik je ze optimaal? 

Eerst een korte uitleg: kerrieblaadjes komen van de kerriebladboom (niet te verwarren met de kerrieplant), welke vooral groeit in India, Sri Lanka en Pakistan. Ondanks de naam hebben de blaadjes niets te maken met kerriepoeder, wat in tegenstelling tot het blad een mix is van verschillende specerijen als komijn en koriander.

De geur van kerrieblaadjes is heel aromatisch met veel warme tonen, maar ook citrus. Hierdoor is het de perfecte smaakmaker voor curry’s (vandaar de Engelse naam: curry leaves), maar ook andere stoofgerechten.

Kerrieblad

Vers vs. gedroogd

Waar je laurierblaadjes nog prima kunt gebruiken als ze ouder worden of gedroogd zijn, geldt dit voor kerrieblaadjes juist niet. De smaak gaat vrij snel achteruit als ze drogen, waardoor je beter zelf een boompje kan groeien of ze kunt invriezen. Bij invriezen is het echter wel belangrijk dat je de blaadjes niet ontdooit voordat je ze gebruikt, omdat ze hierdoor een deel van hun aroma verliezen.

Vers herken je ze dus aan hun aromatische geur, maar vooral ook stralend groene blaadjes. Heb je een takje en wil je ze snel gebruiken? Bewaar ze dan in een luchtdicht bakje in de koelkast tot twee weken.

Curry met verse kerrieblaadjes

Kaffir lime leaves

Een ander veel gebruikt en overeenkomstig blad in de Aziatische keuken is djeroek poeroet, ofwel limoenblad of kaffir lime leaves. Ook deze blaadjes kun je het beste verse gebruiken of invriezen.

Het grote verschil is echter dat de kerrieblaadjes meer puntig zijn en de smaak geheel anders is. Zoals de naam al doet vermoeden is het limoenblad erg fris en heeft het echt een limoen-achtige smaak.

Kaffir limoenblaadjes
Kaffir lime leaves

Koken met kerrieblaadjes

In de keuken kun je eindeloos veel gerechten maken met kerrieblaadjes. Denk aan de gedoodverfde curry, maar ook soepen, stoofjes, chutneys en zelfs rijst kun je ermee op smaak brengen.

Om ervoor te zorgen dat ze nog meer smaak loslaten (ideaal als ze al wat ouder zijn), kun je de bladeren beter eerst bakken in een beetje olie. Vervolgens kun je ze toevoegen aan het gerecht naar keuze, op het moment dat je ook bijvoorbeeld knoflook zou toevoegen.

In principe kun je het blad zo opeten, maar het wil nog weleens taai zijn. In dat geval kun je het beste de nerf eruit snijden, het blad oprollen en in reepjes snijden (chiffonade). Maar, je kunt ze natuurlijk ook aan het einde van de bereiding uit het gerecht vissen. It’s up to you!

Koop verse kerrieblaadjes bij de Aziatische winkel of toko. Je vindt ze ook wel onder de naam ‘daun kari’ (Indonesisch) of ‘curry blad’. 

Andere kruiden en specerijen:

Kerrieblad

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.