Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Inspiratie 10 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Koffie: waar komt het eigenlijk vandaan?

Koffie: we drinken het volop, maar waar komt het nu eigenlijk vandaan? En proef je verschil tussen bonen uit verschillende landen? Wij zochten het uit, samen met de koffie-experts van Nespresso.

Wat zijn dé koffielanden?

Wereldwijd zijn er bepaalde gebieden waar koffie het beste groeit: tussen de keer-kringen rond de evenaar, ook wel the coffee belt genoemd. Koffiebonen groeien goed in de tropen, met een lekker warm weertje en een overvloed aan regen, op een vruchtbare grond.

Afrika en Latijns-Amerika zijn de belangrijkste werelddelen waar koffie wordt verbouwd. Uit Kenia, Ethiopië, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Nicaragua en Peru komt veel Arabica-koffie, terwijl uit India juist veel Robusta-koffie komt. Ook het Indonesische Java is een belangrijk koffiegebied.

Hoe komen koffiebonen aan hun karakteristieke smaak?

De smaak van koffie wordt bepaald door de soort koffieboon, het terroir (de omgeving waarin de koffie wordt verbouwd), de manier waarop de koffie wordt verzorgd door de koffieboer én uiteindelijk hoe de boon wordt geroosterd en geblend.

Dat ‘terroir’, een woord dat ook in de wijnwereld veel wordt gebruikt, beïnvloedt op verschillende manieren de smaak: bijvoorbeeld de soort grond, de hoogte en het klimaat. De kwaliteit en het type grond is heel bepalend voor de smaak.

Hetzelfde type koffie dat wordt verbouwd op dezelfde hoogte en in hetzelfde klimaat, maar op een ander soort grond, levert tóch een andere smaak op! Interessant feitje: koffie van hoge kwaliteit groeit bijvoorbeeld over het algemeen op grote hoogte.

En tot slot het klimaat: de hoeveelheid regen beïnvloedt namelijk ook de koffiesmaak. Een constante warme (maar niet bloedhete) temperatuur, weinig wind en veel regen is het optimale weertje voor koffie.

Wat zijn de kenmerkende smaken per land?

Uit Afrikaanse landen als Kenia en Ethiopië komt fruitige koffie met veel citrustonen. Fris en zurig, dus. Koffie uit veel Latijns-Amerikaanse landen staat bekend om de wijnachtige fruittonen. Behalve koffie uit Brazilië, die is juist een stuk neutraler – dit komt omdat de koffie daar lager groeit. Sommige koffie-experts zeggen dat Braziliaanse koffie een beetje een graan-achtige en zoetigere smaak heeft.

Koffie uit India (vaak Robusta-bonen) is vaak wat kruidiger. Dit zou kunnen komen omdat op de koffieplantages ook tal van kruiden en specerijen groeien, zoals peper, kardemom en vanille. De smaak van India komt op die manier echt terug in de koffie! Zo zie je dus: de terroir is dus heel bepalend voor de smaak.

Duurzame koffie met een goed verhaal

Ook mooi om te vertellen, is dat Nespresso al meer dan 13 jaar werkt met het zogenaamde AAA Sustainable Quality Program. Dat gaat om kwaliteit, productiviteit en duurzaamheid, terwijl ook rekening wordt gehouden met sociale, ecologische en economische normen. Wat houdt dat nou in? Nou, het programma zorgt voor een betere prijs voor de koffieboeren, zodat zij een hoger inkomen krijgen én de natuurlijke leefomgeving helpen beschermen.

Door samen te werken met landbouwkundigen, koffiehandelspartners en lokale ngo’s zorgt Nespresso voor meer educatie, geld om de kwaliteit van de koffieteelt te verhogen, hogere opbrengsten te produceren en de biodiversiteit te beschermen.

De teelt wordt op deze manier duurzamer én de koffie wordt beter. Beter voor de boeren, beter voor het milieu én beter voor jou als koffiedrinker. Inmiddels zijn er al meer dan 70.000 betrokken boeren in 12 landen in dit programma.

in samenwerking met Nespresso

in samenwerking met Nespresso

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.