Redactie
Redactie Inspiratie 17 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Gerechten met een herinnering: kip kerrie van Pauline Weuring

In deze rubriek, Gerechten met een herinnering, vertelt iedere keer een andere foodie over een gerecht uit zijn of haar jeugd waar mooie herinneringen aan kleven. Vandaag: Pauline Weuring, eigenaar van de culinaire blog Uit Pauline’s Keuken en auteur van het gelijknamige kookboek.

“Ik kom uit een AVG gezin: Aardappelen, Vlees, Groente. Dat laatste vaak met een sausje van wat maïzena, het kookwater van de groenten en kaas. Misschien een tikkeltje saai, maar het was wel altijd goed. Wij hadden een eigen moestuin en in de zomer plukten we daar letterlijk de vruchten (en groentes) van. Van sperziebonen tot wortelen en rabarber en bessen, we hadden het allemaal.

Buiten het moestuinseizoen om aten we ook altijd vers. Aardappelen (met kilo’s tegelijk) en groenten kochten we vaak bij een lokale boer (opgegroeid op het platteland hè, dan krijg je dat). De rode kool was gewoon rond en ongesneden, ditzelfde gold voor andijvie, de spinazie moest je goed wassen anders had je echt zand tussen je tanden en de worteltjes werden netjes door mijn vader geraspt. Hij kookte altijd.

Met het vlees zat het ook wel goed. Wij aten bijna nooit kip (vanwege de hormonen, zei mijn moeder altijd). Maar wel goed rundvlees, wat vaak langzaam gestoofd werd in een lekkere jus.

Toen ik klein was, was ik de AVG al zat. Ik was dan ook diegene die de exotische gerechten bij ons thuis introduceerde. Mijn tante had een restaurant en daar maakte ik kennis met rijst met kip kerrie. Dat wilde ik daarna thuis ook steeds eten.

In de jaren ’90 kon je nog met een zakje aankomen en dat kwam dan tot tevredenheid van mij vaker op tafel. Later introduceerde ik nog burrito’s, wraps en andere rijstgerechten recepten die nu alweer gewoon geworden zijn. Die kip kerrie blijft nog steeds een favorietje. Alleen maak ik hem nu natuurlijk zelf. Zonder pakje.”

Een keer iets anders dan AVG

Pocheer 2 kipfilets gaar in een halve liter kippenbouillon. Dit doe je door de kip op een zacht vuur in de bouillon te laten garen. De bouillon mag niet te hard koken, anders wordt de kip droog. Leg de kipfilets apart en bewaar de bouillon.

Fruit één gesnipperde ui en 2 fijngehakte teentjes knoflook aan in wat olijfolie. Voeg 1 rode in blokjes gesneden paprika toe en bak deze mee. Voeg 1 eetlepel kerriepoeder en 1 theelepel chili flaes toe, en bak de kruiden mee.

Voeg vervolgens 2 eetlepels bloem toe en bak dit mee, totdat de bloem zanderig aanvoelt. Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe en roer net zo lang tot er een gladde saus ontstaat. Is de saus te dik, voeg dan nog wat extra bouillon toe.

Snijd een halve verse ananas in stukken. Snij de kip in stukken en voeg dit samen met de ananas bij de saus. Maak de saus romiger door een scheutje kookroom toe te voegen.

Breng de kip kerrie op smaak met peper en zout, en serveer met rijst.

kipkerrie-met-ananas-1 Pauline Weuring

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.