Redactie
Redactie Inspiratie 28 nov 2014
Leestijd: 2 minuten

Culy op onderzoek: hoe wordt kokosolie eigenlijk gemaakt?

Inmiddels zijn we er allemaal wel mee bekend: kokosolie. Geroemd om zijn supergezonde eigenschappen (hoewel sommigen daar aan twijfelen) en heerlijk tropische smaak. Nu vroegen wij ons af: hoe wordt kokosolie eigenlijk gemaakt? Culy ging op onderzoek uit!

Na flink wat research, blijkt dat kokosolie op verschillende manieren wordt gemaakt, en dat er ook verschillende soorten kokosolie te koop zijn. We proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen, maar weet: er zijn zoveel verschillende processen, en verschillende merken gaan er anders mee om. Er kunnen dus – onbedoeld – onjuistheden in dit artikel zitten.

Hoe wordt kokosolie in de basis gemaakt?

Kokosolie wordt gemaakt van kopra (copra), het vruchtvlees van de kokosnoot. Deze wordt gedroogd (vaak buiten in de zon), en hier wordt de olie uitgeperst en eventueel bewerkt, dit gebeurt op verschillende manieren.

Er bestaan een aantal soorten kokosolie, grofweg te verdelen in 1) geraffineerde (ontgeurde) kokosolie en 2) virgin kokosolie. Hieronder vertellen we je daar meer over.

Vruchtvlees (kopra) dat gedroogd wordt

1. Geraffineerde (ontgeurde) kokosolie

Voor de eerste soort wordt de gedroogde kopra (het vruchtvlees) bewerkt voordat het geschikt is voor consumptie. Hiermee wordt de zogenoemde RBD kokosolie gemaakt, wat staat voor refined, bleached, deodorized. Deze olie wordt geraffineerd, gebleekt en ontgeurd en verliest tijdens dit proces (bij de meeste producenten) een gedeelte van zijn voedingsstoffen.

Dat betekent overigens niet dat deze variant ongezond is. Een geraffineerde kokosolie bevat soms alleen minder antioxidanten, dan een onbewerkte – virgin – variant. En het kan ook heel handig zijn: deze geraffineerde koksolie is vaak geur- een smaakloos, wat goed van pas komt als je geen overheersende kokosgeur wil bij het bakken.

Bron: Flickr

2. Virgin kokosolie

Ben je op zoek naar een minder bewerkte kokosolie? Koop dan een virgin kokosolie. Deze olie wordt ook gemaakt op basis van gedroogde kopra, maar wordt zo min mogelijk bewerkt. Het heeft geen of een lichtere behandeling ondergaan en behoudt op die manier alle voedingstoffen. Hierdoor blijft vaak de bekende kokosgeur en -smaak behouden; die proef je dus veel beter als je er bijvoorbeeld in bakt.

In onderstaand filmpje (vanaf ongeveer minuut 17) zie je hoe zo’n proces in zijn werk gaat. Het verse kokosvlees wordt eerst geraspt en vervolgens te drogen gelegd. Vervolgens wordt olie uit de kokos geperst. Deze olie wordt daarna nog gefilterd.

Verwarring

Omdat de virgin-benaming niet wettelijk is vastgelegd, kan het nog steeds zo zijn dat producenten ‘virgin’ onterecht op het etiket zetten. Sommige producenten gaan helaas ook iets minder strict om met de bestrijdingsmiddelen, waardoor er wél virgin op het etiket staat, maar deze eigenlijk allerlei chemische stoffen bevat.

Extra vierge?

Om het allemaal nog wat verwarrender te maken: er zijn ook kokosoliën te koop met de benaming extra vierge. Dit is echter een term die helemaal niet past bij kokosolie, maar verwijst naar een soort olijfolie.

Ook extra virgin is niet anders dan de eerder genoemde virgin kokosolie. Waarom het dan toch op de kokosolie wordt ‘geplakt’? Dat lijkt een marketingtruc…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.