Redactie
Redactie Inspiratie 26 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Hét kleurrijke wondermiddel in de keuken: kurkuma

Geen ingrediënt is zo veelzijdig en prachtig van kleur als kurkuma. De oranje wortels winnen steeds meer aan populariteit én worden door velen gezien als wondermiddel.

Van buiten lijkt kurkuma op gemberwortel, maar zodra het felgekleurde vruchtvlees tevoorschijn komt zie je gelijk het verschil.

Kurkuma wordt ook wel koenier, koenjit en geelwortel genoemd, en is zowel vers als gedroogd verkrijgbaar bij de meeste toko’s, sommige supermarkten, Marqt en online bij VVthuis.

kuruma

In de keuken

In de Aziatische keuken wordt kurkuma veelal gebruikt om gerechten kleur te geven, maar natuurlijk ook vanwege de smaak. Denk maar aan kerrie- of currypoeder, die hun felle kleur danken aan de vrolijke wortel.

Het is dan ook niet voor niets dat koenjit ook wel Indiase saffraan wordt genoemd. Beiden geven elk gerecht een herkenbare kleur, geur en smaak. In het geval van kurkuma is de smaak vooral warm en licht bitter, maar herken je ook een beetje citrus en iets wat lijkt op gember.

Naast kerriepoeder wordt de wortel ook veel gebruikt voor het inleggen van groenten (onder andere bloemkool), om rijst meer smaak te geven en soepen & curry’s.

Tegenwoordig zien we ook steeds meer mensen er thee van trekken, lekker met een beetje honing. Maar dat is nog niet het enige. Zo heeft elke hippe juicebar wel een shot of sapje op het menu staan met de wortel en spotten we op BonAppétit.com zelfs de turmeric latte. Hoezo trendy?

Vers vs. gedroogd

Gedroogde specerijen zijn vaak een stuk makkelijker verkrijgbaar dan de verse variant en dat is niet anders bij koenjit. Er is echter wel een groot verschil in smaak.

Zo is de gedroogde variant een stuk sterker, maar tegelijkertijd minder ‘gelaagd’. Ja, je herkent de geur en kleur meteen, maar bij verse kurkuma proef je eerder de verschillende smaakdelen. Denk hieraan bij het maken van je gerecht.

Wondermiddel

Dat kurkuma wordt gezien als wondermiddel is zeker niet onterecht. Hoewel sommige beweringen niet wetenschappelijk zijn onderbouwd, zijn er onderzoeken die uitwijzen dat kurkuma onder andere ontstekingsremmende stoffen bevat.

Ook wordt de specerij gezien als een natuurlijk geneesmiddel voor wonden (in India wordt het zo al eeuwenlang gebruikt) en is een aantal universiteiten bezig met onderzoek naar kurkuma als geneesmiddel voor kanker.

Pas echter wel op bij het gebruik van kurkuma als geneesmiddel. Onderzoek heeft namelijk ook uitgewezen dat het de werking van medicijnen beïnvloedt. Raadpleeg daarom altijd eerst je behandelend arts.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.