Redactie
Redactie Gadgets 31 okt 2014
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… de stoere gietijzeren pannen van Lodge

In Amerika worden ze zeer regelmatig gebruikt, maar wij Hollanders lijken er nog een beetje angstig voor: gietijzeren pannen. Nergens voor nodig! Culy ontdekte de stoere pannen van Lodge, en we vertellen je er graag meer over.

In Nederland gebruiken we vaak koekenpannen van RVS of aluminium, tegenwoordig vrijwel altijd voorzien van een handige anti-aanbaklaag. Gietijzer vinden we een beetje eng; dat ziet er toch vooral uit als iets voor een barbecue. De pannen van Le Creuset worden ook steeds populairder; die zijn ook gemaakt van gietijzer, maar vervolgens geëmailleerd, zodat ze er een stuk minder ruig uitzien.

Maar gietijzeren pannen zijn ook ideaal voor elke dag in de keuken. Veel mensen die deze pannen proberen, willen daarna nóóit meer iets anders. Wij gingen de test aan!

Lodge

Wij probeerden de pannen van Lodge; een robuust Amerikaans merk, uit Tennessee, om precies te zijn. Deze pannen zijn vervaardigd van onverwoestbaar sterk gietijzer. Net als Le Creuset dus, maar dan ongeëmailleerd, en dus meteen een stuk stoerder qua look.

Lodge maakt allerlei soorten van koekenpan tot grillpan, maar ook van die enorme Dutch ovens om in te braden en stoven. De pannen zijn geschikt voor iedere warmtebron, dus ook inductie, en ze kunnen ook in de oven.

In Nederland is Lodge te koop via Kookpunt.nl; ook onze pannen komen daar vandaan. Lekker thuisbezorgd, dus scheelt een hoop gesleep (want ja, de pannen zijn wél zwaar). Duur zijn deze pannen zeker niet; voor een koekenpan van Ø 26 cm betaal je € 34,-.

Waar moet je op letten bij een gietijzeren pan?

Een gietijzeren pan is geweldig om mee te werken, maar het vergt wel éven wat meer aandacht en werk dan een standaard koekenpan.

– Allereerst: het opwarmen van de pan. Dit is altijd belangrijk, maar bij de pannen van Lodge helemaal. Laat ze minimaal 2 a 3 minuten op medium tot hoog vuur opwarmen, zonder olie of boter. Je kunt checken of de pan heet genoeg is door er wat water op te spetteren; de waterdruppeltjes moeten ronddansen in de pan.

– Wat schoonmaken betreft: de pannen mogen nooit in de vaatwasser. Ja, da’s balen. Je kunt ze het beste met de hand wassen met heet water en daarna direct afdrogen. Geen zeep!

– Je moet de pan invetten na elke schoonmaakbeurt. In Amerika noemen ze dat seasoning, je hoort het Martha Stewart regelmatig zeggen in haar video’s.

Dat invetten gaat als volgt: na het wassen en drogen, vet je de pan in met een klein beetje plantaardige olie. Net genoeg om de ‘glans’ in je pan te herstellen, maar niet teveel zodat de pan vettig gaat aanvoelen. Dit zorgt ervoor dat de pan beschermt zal zijn tegen vocht. Vervolgens zet je ‘m een paar minuten op een laag vuurtje zodat de olie er mooi intrekt (verder hoef je er niets mee te doen). En klaar ben je! Let op: dit moet je dus iédere keer doen. (Maar het is ‘t waard, geloof ons).

Als je je houdt aan bovenstaande punten kan je je leven lang plezier hebben van je gietijzeren pan!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.