Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 10 mei 2013
Leestijd: 3 minuten

Een voorproefje van de eerste Groene Gault&Millau gids

Veel foodies hebben een gastronomische gids in huis. De Michelingids bijvoorbeeld. Of de Lekker. Voor iedereen die smult van dit soort boekjes, is er goed nieuws. De eerste editie van de Groene Gault&Millau Benelux is uit. In dit boekje vind je (onder meer) 50 restaurants die groente en fruit inventief verwerken in hun gerechten. Een must have dus. Niet alleen voor vegetariërs!

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Zoals het heurt werd ook deze Gault&Millau gids officieel gepresenteerd. Voor den Hollanders gebeurde dat in het restaurant dat vorig jaar als beste Nederlandse groenterestaurant uit de bus kwam: Niven in Rijswijk. Daar hoorde ook een lunch bij en Culy at mee…

Maar voor we daaraan begonnen, werd het verhaal achter de gids uit de doeken gedaan. Wel zo handig. Want wat is een groenterestaurant? En hoe komt die lijst tot stand? Een groenterestaurant is bijvoorbeeld niet per definitie een vegetarisch restaurant. En het verschil met een ‘normaal’ restaurant is – volgens de geestelijk vader van de gids, groentekok Frank Fol – dat de chefs voor groenten en fruit een hoofdrol weg hebben gelegd. Vervolgens komen alleen restaurants in de gids die zichzelf hebben aangemeld. Het is dus wel zeker dat er meer groenterestaurants in de Benelux te vinden zijn dan er vermeld staan. Gault&Millau hoopt (natuurlijk) dat dit in de toekomst verandert. En wij eerlijk gezegd ook…

Let’s eat!

Onze hersenen zijn inmiddels volgestopt met informatie over de restaurants, de gids, de kandidaten voor 2014 en allerlei interessante websites die we kunnen bezoeken (we sommen ze straks even voor je op). Nu is het de hoogste tijd ook onze maag te vullen. We starten met een zoet gerechtje. Beetje ongewoon misschien, maar het is verrassend lekker. Het gerechtje bestaat uit allerlei componenten. We ontdekken popcorn, biet – niet alleen de partjes maar ook de gelei – en (heel verrassend) een stukje lekker knapperig kippenhuid. Kom maar op met gerechtje twee!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Variatie met een verrassinkje

Ook het tweede gerechtje kent veel ingrediënten. We proeven tomaat, basilicum en – je ziet het al op de foto – sardine. Het hoofdbestanddeel van de derde dish is komkommer. En die mixt goed met de gamba’s die het bord opleuken. Gerecht nummer vier is een Niven-klassieker: spaghetti van snijbonen met kleine korreltjes uitgebakken spek en parmezaan. Niet te zien, maar wel aanwezig onder dit groene baaltje, een gepocheerd kwarteleitje. Een lekkere miniverrassing.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dat smaakt naar meer…

En toen bleven er nog twee gerechtjes over. Het hoofdgerecht en het dessert, zogezegd (want qua grootte zijn ze ongeveer gelijk). We krijgen asperges met lamsnek en het dessert bestaat voornamelijk uit aardbei. Deze is trouwens vooral lekker omdat er zoveel verschillende texturen in te ontdekken zijn. De crunch, het ijs en het caramelletje: ze mixen goed in de mond. Al met al een waardige lunch voor de winnaar van afgelopen jaar dus. En dat belooft wat voor de rest van de tips in de gids. Wij gaan ‘m in ieder geval eens goed testen dit jaar.

Meer weten over de Groene Gault&Millau (of de gids bestellen)? Ga dan naar deze site.

Wil je meebepalen welk restaurant volgend jaar de titel Beste Groenterestaurant wint? Dat kan! Je mag namelijk stemmen, en wel hier.

Ook lunchen of dineren bij Niven in Rijswijk? Of misschien wel bij zijn popup restaurant in Amsterdam? Hier vind je meer info.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.