Redactie
Redactie Drinken 27 jul 2014
Leestijd: 2 minuten

Op reis met Mr. Vino naar… Toscane

Een mini-serie deze zomer: op reis met onze wijnkenner Mr. Vino! Vorige keer reisden we af naar Zuid-Frankrijk, nu zetten we samen koers naar Toscane.

Ook Toscane is een vakantiegebied om van te smullen én te drinken. Gaan we Toscane wikipediaans beschrijven dan volgen er woorden als: glooiende heuvels, Middeleeuwse dorpjes, bochtige wegen, overvloedige zon, lekker eten en weelderige wijngaarden.

Vakantie vieren en genieten van wijn is hier prima te combineren. Bijvoorbeeld door wijnbedrijfjes te bezoeken (en proeven) en in het plaatselijke restaurant de wijn te drinken van de plaatselijke wijnboer.

Sangiovese

Dé druif van Toscane is de Sangiovese. Hoofdingrediënt van Chianti, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino, om maar een paar kaskrakers te noemen. Denk je aan Sangiovese, dan poppen de vruchten kers, aardbei en zwarte bessen op als kenmerken in geur. En tomaat. Niet als geur- of smaakkenmerk, maar omdat deze druif niet bang is voor tomaat in een gerecht. Niet verkeerd toch als pomodore een basisingrediënt is in de Italiaanse keuken.

Overigens combineert de Sangiovese ook prima bij paddenstoelengerechten, geroosterd vlees en eigenlijk te-veel-om-op-te-noemen-Italiaanse-secundi-gerechten.

Vino Nobile di Montepulciano

Wijnen met de Sangiovesedruif als belangrijkste inwoner zijn rijkelijk te koop in Nederland. En in vele gedaantes. Soms vermomd als licht en snel op dronk. Soms klassiek gekleed: droog en best rijk aan tannines. Persoonlijk vind ik deze druif het beste tot haar recht komen in de Vino Nobile di Montepulciano. Niet goedkoop overigens. De Fattoria del Cerro kost bij de Albert Heijn rond de € 14. De Il Conventino is te koop bij anderewijn.nl voor zo’n € 20.

Dessertwijn

En wie aan Toscane denkt kan niet om de Vin Santo heen. Dé dessertwijn pur sang. Gemaakt van ingedroogde druiven en gemaakt voor het begeleiden van zoete desserts. En maak het helemaal Toscaans in combinatie met de typische amandelkoekjes uit de streek: cantuccini. Vin Santo is door de arbeidsintensieve bereiding flink aan de prijs. Bij de Gall&Gall betaal je bijvoorbeeld voor een half flesje een kleine twintig euro.

Volgende keer wenden we de steven naar Spanje.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.