Redactie
Redactie Drinken 6 mrt 2016
Leestijd: 4 minuten

Mr. Vino legt uit: hoe lees je een wijnkaart?

Als culy houd je van lekker (uit) eten. En je weet dat het gerecht nog beter smaakt met een bijpassende wijn. Maar hoe vind je je weg in de wijnkaart van een restaurant? Mr. Vino geeft tips.

De menukaart en zeker ook de wijnkaart zijn het visitekaartje van een restaurant. Noem het raar, maar als ik uit eten ga kijk ik eerst in de wijnkaart en vervolgens in de menukaart. Want wat is spannender om eerst de wijn te kiezen en daarop de keuze van het menu af te stemmen?

Maar goed, ‘normale’ mensen kiezen eerst de gerechten en gaan daarna op zoek naar bijpassende wijn(en). De makkelijkste weg en zeker niet spannend is het bestellen van de huiswijn. Een beetje restaurant heeft een huiswijn (wit, rood, rosé), die dient als ambassadeur van het restaurant. Maar zoals gezegd: niet erg spannend.

De ideale wijnkaart laat zich lezen en beleven als een ontdekkingsreis. Niet alleen de herkomst, de druivensoorten en het jaartal worden beschreven, maar ook relevante wetenswaardigheden, zoals smaakstijl en beproefde combinaties van de betreffende wijn met bepaalde gerechten. Dit maakt kiezen gemakkelijker. Helaas is de werkelijkheid anders. Elke wijnkaart is weer anders qua indeling. De enige Grootste Gemene Deler is de prijs; die wordt altijd keurig vermeld bij elke wijn.

Over de prijs gesproken…

Wist je dat veel mensen de één na goedkoopste wijn bestellen? Niet omdat die het beste past bij het gerecht, maar omdat dit sociaal wenselijk gedrag laat zien. Bestel je de goedkoopste wijn op de kaart dan zeg je eigenlijk: wijn boeit me niet echt en ik wil daar niet veel geld aan uitgeven.

Maar een duurdere wijn bestellen (en voor een gemiddelde fles betaal je toch al snel € 30 tot € 40) kun je ook niet over je portemonnee verkrijgen. Dus ziet men als beste optie: de op één na goedkoopste wijn. En laat dat nu vaak de wijn zijn waar de marge voor de restauranthouder het grootst is….

Wit

Zoek daarom naar aanknopingspunten, hoe summier de beschrijving op de kaart ook is. Wordt de druif (druiven) vermeld? Mooi, want dat zegt tenminste wat over de mogelijke smaakstijl. Een Pinot Blanc en een Sauvignon Blanc zijn frisse, droge witte wijnen en passen bij ‘strakke’ voorgerechten.

Een Chardonnay is wat voller en begeleidt een gerecht met een romige saus prima. Een gerecht met veel aroma en smaak, vraagt om een aromatische wijn zoals een Grüner Veltliner, Albarino of een Viognier.

Rood

Voor rood geldt hetzelfde. Wordt op de wijnkaart een smaakimpressie gegeven, dan wordt kiezen gemakkelijker. Want de regel is dat de smaak van het gerecht (bv. een volle, rijke smaak) moet harmoniëren met de smaak van de wijn (dus ook een volle, rijke smaak).

Ontbreekt de smaakimpressie in de beschrijving, maar wordt wel de druif (druiven) vermeld? Dan kan het kiezen op smaak weer beginnen. Wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon (veel Bordeauxwijnen), de Tempranillo of Nebbiolo (Italiaanse druif uit bv. de Piemonte) zijn stevig, intens en vol.

Wijnen gemaakt van de druiven Merlot, Argentijnse Malbec of de Shiraz/Syrah, zijn rond en zacht. Bij lichtere gerechten (voorgerechten, maar ook hoofdgerechten) kan de druif Gamay (uit de Beaujolais) of Spätburgunder gekozen worden. Deze zijn lichter en fruitiger.

Spiekbriefje

Gelukkig wordt vaak de druif vermeld bij de wijn op de kaart. Een prima hulp bij het vinden van de juiste fles. Heb je ruimte op je interne geheugenschijf? Leer dan de belangrijkste druiven én de smaakimpressie uit je hoofd en de Abracadabra-wijnkaart wordt een ABC-tje.

Liever de harde externe schijf? Gebruik dan het onderstaande Mr. Vino spiekbriefje!

De sommelier

Kom je er niet uit? Roep de hulp in van de sommelier (mits aanwezig). Als je van zijn of haar diensten gebruik maakt is het handig en verstandig om een budget aan te geven. Geloof me, dat is echt niet vreemd en voorkomt ongemakkelijkheden. Het is immers jullie avondje uit! Wat ook kan is de sommelier vragen om een second opinion. “ik overweeg bij het voorgerecht één van deze drie wijnen. Welke beveelt u mij aan?”.

En dan nog dit. In veel restaurants is het inmiddels mogelijk om, naast de huiswijn, ook andere wijnen per glas te bestellen. Handig als er aan tafel veel verschillende gerechten worden besteld en spannend omdat je zo meer verschillende wijnen kunt proeven. Ook zie je in restaurants steeds vaker de mogelijkheid om bij een verrassingsmenu een bijpassend wijnarrangement te bestellen. Ik heb daarbij wisselende ervaringen. Maar om bijpassende wijnen te zoeken bij een verrassingsmenu is zelfs voor mij een brug te ver…

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.