Redactie
Redactie Drinken 21 jul 2013
Leestijd: 3 minuten

George Orwell’s 11 gouden regels voor het perfecte kopje thee

In 1946 publiceerde de Engelse schrijver en journaliste George Orwell een essay genaamd “A Nice Cup of Tea”. Hierin beschrijft hij zijn elf gouden regels voor het perfecte kopje thee. Misschien niet voor elke dag weggelegd, maar wel ó zo leuk! We vonden ze op The Kitchn

“If you look up ‘tea’ in the first cookery book that comes to hand you will probably find that it is unmentioned; or at most you will find a few lines of sketchy instructions which give no ruling on several of the most important points.

This is curious, not only because tea is one of the main stays of civilization in this country, as well as in Eire, Australia and New Zealand, but because the best manner of making it is the subject of violent disputes.

When I look through my own recipe for the perfect cup of tea, I find no fewer than eleven outstanding points. On perhaps two of them there would be pretty general agreement, but at least four others are acutely controversial. Here are my own eleven rules, every one of which I regard as golden.”

1. Thee moet uit India of Ceylon (Sri Lanka) komen

“One does not feel wiser, braver or more optimistic after drinking it.”

2. Thee moet worden getrokken in kleine hoeveelheden

Thee uit een metalen pot verliest vaak z’n smaak. Trek het daarom in een porseleinen pot of op z’n minst een aardewerken variant.

3. Verwarm je theepot van tevoren. 

4. Thee moet sterk zijn

“All true tea lovers not only like their tea strong, but like it a little stronger with each year that passes.”

5. Gebruik geen theezeefjes 

Bij het zetten van verse thee maakt het niet uit als je de theeblaadjes doorslikt of opeet. Hoewel de smaak hierdoor uiteindelijk wel sterker wordt, veranderd de totale smaak nog erger bij het gebruik van metalen theezeefjes.

6. Breng de theepot naar het water, niet andersom

Omdat (bij de meeste theesoorten) het water nog moet koken op het moment van schenken, moet je deze zo lang mogelijk in de koker of op het vuur laten. Breng daarom je theepot naar het water en giet daar het nog kokende water bij.

7. Nadat je de thee hebt “gemaakt” is het verstandig goed te roeren en het vervolgens even te laten rusten. 

8. Drink je thee uit een hoge kop

Anders is je thee al bijna afgekoeld tegen de tijd dat je wilt beginnen.

9. Schep van tevoren de room van de melk

Te romige melk geeft een nare bijsmaak, maar het afscheppen van de room is in Nederland zelden van toepassing.

10. Giet eerst je thee in je kopje, en daarna pas de melk

Hoewel dit waarschijnlijk één van de meest controversiele punten in de Britse theecultuur is, maar doordat je eerst de thee in je kopje giet kun je precies de gewenste hoeveelheid melk toevoegen.

11. Thee moet het liefst zonder suiker worden gedronken

Hoewel het merendeel van het de mensen het tegendeel doet, word dit toch sterk afgeraden doordat de smaak van de thee door de suiker voor een groot deel wegebt. Thee is bedoeld om bitter te zijn, net als bier.

Hoe drink jij je thee het liefst? Laat je voorkeuren en tips achter in een reactie! 


Bron: Tescho

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.