Redactie
Redactie Drinken 18 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino proeft wijnen uit de Moezel en Ahr

Mr. Vino bezocht onlangs bij onze Oosterburen de Moezel en de Ahr. In drie delen bericht hij over de vooroordelen over dit gebied, ontdekt hij wijnen met een verhaal en geeft hij tips voor een heerlijk weekendje weg in Duitsland.

Moezel en Ahr: even drie vooroordelen wegspoelen

Denk je aan Duitse wijn uit het gebied Moezel en Ahr: tien tegen een dat je hoort: ‘oh, dat is zoete slobberwijn met een ouderwets imago’. Toch knap, drie vooroordelen in één zin.

Hoogste tijd om af te reizen naar dit gebied en de proef op de som te nemen. Nou ja, afreizen… op slechts twee uur rijden van de Nederlandse grens lift het lieflijke gebied van de Ahr. En nog geen uur verder meandert de Moezel door steile wijnhellingen. We zullen de vooroordelen één voor één bekijken, ruiken, proeven en beoordelen.

Zoet?

Ja, de wijnen uit dit gebied kunnen zoet zijn. Kunnen. Maar dat hoeft absoluut niet. Dé Moezelwijn bij uitstek is de Riesling. Een druif die vele gedaantes kent. Door de jaren heen ben ik van haar gaan houden. Ze varieert maar blijft in de kern haarzelf.

Als er nauwelijks restsuikers resteren na de wijnbereiding, dan kun je deze wijn gerust echt droog (= trocken) noemen. Superzoet of liever super én zoet, is de wijn die luistert naar de naam Trockenbeerenauslese. Gewoon om van te snoepen of bij een heerlijk zoet nagerecht.

Mijn tip voor een Riesling om te bewijzen dat een droge Moezelwijn zeer smaakvol is: de Cliffhänger van Thomas Ludwig. Te koop bij Albert Heijn voor € 7,49. En waar zou die naam vandaan komen?

Slobberwijn?

Ik dacht dat dit vooroordeel wel achterhaald zou zijn. Helaas. Menig collega, vriend, familielid roept dit spontaan als ik Moezel (en Ahr) uitspreek. Hoezo slobber? Hoezo Liebfraumilch?

Bezoek dit gebied en ontdek hoe serieus men hier wijn maakt. Hoe men investeert in nieuwe technieken, en hoe dit resulteert in heerlijke wijnen: wit (voornamelijk in de Moezel) en rood (voornamelijk in de Ahr).

In deel 2 van deze serie deel ik wijnen met een verhaal, van ‘begeisterte’ wijnboeren. Zelfs de gemiddelde wijn wordt hier met ziel, zaligheid en druiven gemaakt. En ontstijgt met gezag het niveau van een slobberwijn.

Ouderwets?

Eigenlijk noemde ik het al; er wordt zowel in de Ahr als in de Moezel zwaar geïnvesteerd. Ga maar eens een kijkje nemen op het wijndomein van Markus Molitor in Bernkastel-Wehlen. En als je er toch bent: neem wat flessen mee van de 2014 Schiefersteil (€ 11,80 per fles).

In deel 2 verhaal ik over wijnen met een verhaal. Voor nu: santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.