Redactie
Redactie Inspiratie 29 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste combinaties voor hartige pannenkoeken

Een pannenkoek met stroop, crêpes met Nutella en American pancakes met maple syrup. We weten inmiddels wel hoe lekker pannenkoeken met zoet beleg zijn, maar hartig zijn ze ook niet te versmaden. Daarom: een ode aan de hartige pannenkoek met onze favoriete combo’s. 

Denk van tevoren na over welk soort je gebruikt, want niet elke vulling gaat even goed samen met elke hartige pannenkoek. Wij geven de voorkeur aan crêpes en de Japanse Okonomiyaki.

1. Hartige pannenkoek met zalm en crème fraîche

hartige pannenkoek met zalm

Gewoon een Hollands pannenkoekje, maar dan even anders. Eventueel lekker met extra tuinkers of dille.

2. Hartige Koreaanse pannenkoekjes met courgette

Koreaanse pannenkoekjes met courgette
Bron: SESU chops

Deze hartige Koreaanse courgette pannenkoekjes, oftewel hobak jeon, zijn een heerlijke snack of een goede lunch of ontbijt!

> Naar recept: Hartige Koreaanse pannenkoekjes  met courgette

3. Crêpe met gebakken ei en paddenstoelen

Liever vegetarisch eten? Vervang de ham voor gebakken champignons.

> Naar recept: Crêpes met ham en ei

4. Met zoete aardappelpuree, geitenkaas en walnoten

Pof een zoete aardappel, stamp fijn en besmeer een pannenkoek (geen crêpe, die zijn niet stevig genoeg) met een dun laagje. Breng op smaak met peper en zout, verkruimel er geitenkaas over en bestrooi met wat walnoten.

5. Gevuld met paddenstoelen en gehakt uit de oven

Fruit een ui met een teen knoflook en een handje peterselie. Voeg vervolgens een doosje champignons toe samen met een beetje gehakt en bak gaar. Vul de pannenkoeken met het mengsel, rol op en top met geraspte kaas. Bak nog even in de oven.

6. Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

okonomiyaki hartige pannenkoek uit japen
Bron: Culy.nl

Een recept voor okonomiyaki mag niet ontbreken in een lijst met hartige pannenkoeken. Daarom geven wij ‘m je nu. Mocht je nog nóóit van deze hartige Japanse pannenkoek hebben gehoord: het is onmiskenbaar Japans streetfood. En onweerstaanbaar lekker.

> Naar recept: Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

7. Hartige Koreaanse kimchi pannenkoek

Kimchi pannenkoek
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Makkelijk, snel en weer eens wat anders dan een pannenkoek met stroop. Dipsaus erbij en het is net alsof je in een tof Koreaans eethuisje op bezoek bent.

> Naar recept: makkelijke Koreaanse kimchi pannenkoek

8. Bánh xèo (Vietnamese pannenkoeken)

vietnamese bahn xeo pannenkoek
Bron: Culy.nl

Hou je van Vietnamees? Dan ga je heel blij worden van dit recept. Het is helemaal niet zo moeilijk om deze knapperige, hartige pannenkoekjes met kurkuma zelf te maken. En lekker dat ze zijn!

> Naar recept: Knapperige Vietnamese pannenkoek met garnalen (Banh Xeo)

9. Met spinazie, feta en pijnboompitjes

Fruit een ui en bak een paar handjes bladspinazie mee. Laat even uitlekken, breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat, en meng er feta en geroosterde pijnboompitjes door. Vul een paar pannenkoeken naar keuze met het mengsel en serveer direct.

Ook lekker: check deze Italiaanse crêpes (crespelle) die je kunt vullen met allerlei hartige ingrediënten

10. Zongedroogde tomaatjes, buffelmozzarella en basilicum

Gebruik hiervoor een bol verse buffelmozzarella en breng op smaak met peper, zout en goede olijfolie. Vul de pannenkoeken met plakjes mozzarella, zongedroogde tomaatjes en veel verse basilicum. Voeg eventueel een beetje rucola toe.

11. Groene pannenkoekjes met een gepocheerd ei

groene pannenkoekjes Pasen
Bron: Culy.nl

Deze groene pannenkoekjes zijn onweerstaanbaar (en leuk voor Pasen)! Door het beslag gaan onder andere spinazie, bosuitjes en komijn. En we geven nog een lekkere zwieper aan het recept van Ottolenghi met een gepocheerd ei on top.

> Naar recept: Groene pannenkoekjes met een gepocheerd ei

12. Aardappelpannenkoekjes met feta

Aardappelpannenkoekjes
Bron: Culinair Winterdagboek van Nigel Slater

Deze hartige pannenkoekjes met feta komen uit het kookboek van Nigel Slater. De pannenkoekjes zijn voedzaam genoeg om ze als vegetarisch hoofdgerecht te serveren, reken er in dat geval twee of drie per persoon, maar ze zouden ook lekker zijn bij een bord rodekool, ingemaakt met specerijen.

> Naar recept: Aardappelpannenkoekjes met feta

Handig: een pannenkoekenpan

Met een pannenkoekenpan krijg je het allermooiste bakresultaat. Deze pannen hebben een dunne bodem en worden dus snel heet, waardoor je steeds een perfecte pannenkoek uit de pan tovert.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.